Balenciaga vzdala hold Ukrajině přehlídkou ve sněhové bouři 

Balenciaga vzdala hold Ukrajině přehlídkou ve sněhové bouři 

Na pařížském módním týdnu překvapila Balenciaga celý svět. Přehlídka nové kolekce se totiž konala v hangáru na kraji Paříže v simulované sněhové bouři a doslova pobláznila internet a sociální sítě. Značka přehlídkou vzdala hold válčící Ukrajině.

zdroj: Balenciaga

Na první pohled se to celé zdálo jako jedna velká šílenost. Módní show značky Balenciaga se na pařížském fashion weeku konala v uměle vytvořené sněhové bouři a podmínky pro modely a modelky tak nebyly vůbec jednoduché – vítr a sníh jim značně komplikovaly chůzi. Málokdo by v tom všem našel symboliku související s válkou na Ukrajině, opak je ale pravdou.


 zdroj: Balenciaga

Kreativní ředitel Balenciagy Demna Gvasalia si totiž na vlastní kůži vyzkoušel, jaké to je být uprchlíkem. Pochází z Gruzie a jako dvanáctiletý kluk z ní uprchl kvůli občanské válce. Ve světle nedávného dění se mu tyto traumatizující vzpomínky vrací a rozhodl se přehlídkou své kolekce vzdát boji zmítané Ukrajině hold.

 
 zdroj: Balenciaga

Vše bylo do detailu promyšlené. Hosté na svých židlích našli trička v barvách ukrajinské vlajky, a dokonce vizuál přehlídky jako by připomínal válečné podmínky – nechyběla hlasitá hudba a světelné efekty připomínající exploze. Na začátku přehlídky pak Demna, který na Ukrajině chodil do školy, pronesl proslov v ukrajinštině.


zdroj: IG thefashionnwrld

Sněhová bouře měla symbolizovat apokalyptickou realitu, a i ona vycházela z Demnových vlastních zkušeností, když se jako dítě snažil uniknout právě takové bouři při trekkingu v Gruzii. „Tato show nepotřebuje žádné vysvětlení. Je věnována nebojácnosti, odporu a vítězství lásky a míru,“ uvedl na oficiálním Instagramu Balenciagy.


zdroj: IG thefashionnwrld

 

Přehlídka každopádně nabídla kromě silného zážitku také zajímavé modely – dominovala černá barva, z materiálů pak kůže a častým doplňkem byly mohutné tašky. Mezi hosty nechyběla například Kim Kardashian, která se „oblékla“ do žlutočerné výstražné pásky. Tento look se objevil také na přehlídkovém mole. Přehlídku zakončily modely v modré a žluté barvě symbolizující jak jinak než svobodnou Ukrajinu.

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram