Bio nebo vegan? Poradíme vám, jak si vybrat ohleduplnou kosmetiku!

Bio nebo vegan? Poradíme vám, jak si vybrat ohleduplnou kosmetiku!

Proniknout do světa ohleduplné kosmetiky může být docela oříšek. 

Slova jako vegan, eko a bio se stala tak trochu marketingovým zaklínadlem a zorientovat se v tom, kdo to myslí vážně a kdo jenom láká na líbivou ideu, je pro běžného člověka nadlidský výkon. Jak se tedy jednotlivé druhy kosmetiky liší a v čem se naopak prolínají, nám naštěstí poradila odbornice na kosmetiku, Pavlína Kučerová ze společnosti BeautySense.

Cruelty-free kosmetika

Označení „bez krutosti“ zaručuje, že samotný výrobek, ani jeho jednotlivé složky nebyly testovány na zvířatech, neznamená to však, že jsou přírodního původu. „Evropská Unie zakazuje samotné testování a prodej těchto výrobků, nicméně vynalézaví výrobci si vždy cestu najdou,“ vysvětluje Pavlína. Mnoho výrobků není „cruelty-fee“ z důvodu testování na úrovni jednotlivých složek produktu a zadáváním těchto testů subjektům mimo EU. Pozor na výrobky, které se distribuují do Číny. Čínská vláda přetestování na zvířatech přímo nařizuje.

Přírodní kosmetika

Při výrobě této kosmetiky nesmí být používány syntetické látky, jako jsou silikony, parabeny nebo ftaláty. Všechny složky by měly být přírodního původu, ale nemusí být nutně v bio kvalitě, tedy produktem ekologického zemědělství. Tyto nároky splňuje například značka Pevonia Botanica,“ doporučuje odbornice. Pokud vás při výběru zaujme slovo „přírodní“, zbystřete a čtěte dál. Zmást vás totiž může označení například „75 % přírodních látek“, které odvádí pozornost od faktu, že zbylých 25 % jsou pravděpodobně syntetické látky.

Bio kosmetika

Pokud chcete mít opravdu jistotu, že se nedostanete do styku s žádnými nebezpečnými látkami, hledejte kosmetiku v bio kvalitě. Veškeré rostlinné složky této kosmetiky musí být vyprodukovány ekologickým způsobem bez použití syntetických hnojiv a pesticidů. Obalové materiály musí být biologicky rozložitelné nebo plně recyklovatelné a ani tato kosmetika není testována na zvířatech.

Vegan kosmetika

Možná by vás ani nenapadlo, že mnoho látek v naší kosmetice pochází ze zvířat. Lanolin, který má podobné vlastnosti jako vazelína (která je z ropy), se získává z ovčí vlny. Ve vlasové kosmetice je zase populární keratin, který se získává z rohů, kopyt či peří. Rostlinné alternativy přitom nabízí třeba značka InSight. Ve veganské kosmetice nenajdete ani včelí vosk nebo živočišný kolagen. O tom, že není testovaná na zvířatech se snad zmiňovat ani nemusíme.

Foto: archiv BeautySense, archiv InSight CZ&SK, Pexels

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram