Bohéma otevírá kamenný obchod a galerii

Bohéma otevírá kamenný obchod a galerii

Značka Bohéma, která vešla do povědomí stylovými tričky s českými motivy, otevírá  kamenný obchod a galerii.

 „Otevření kamenné prodejny je přirozený krok ve vývoji. Zájem o naše první trička uvedená před dvěma lety předčil naše očekávání a utvrdil nás v názoru, že lidé dají lásku k vlasti rádi najevo, pokud tak mohou učinit elegantním způsobem,“ říkají zakladatelé Bohémy, Eliška a Oldřich Neubergerovi.

Nyní už má Bohéma více než padesátku motivů na tričkách ve variantách dámské, pánské a dětské a k tomu další sortiment jako mikiny, sešity, knihy, plátěné tašky a drobné kožené zboží, vše s odkazem na českou tradici a dědictví. Když se podařilo najít prostor, který nejenže oplývá výjimečným duchem místa a historií, ale současně také umožnil vybudování prodejny spojené s malou galerií, bylo rozhodnuto. Přání spojit obchod s galerií bylo od začátku jasné, protože Bohéma klade velký důraz na estetiku a výběr výtvarně originálních motivů. Tvoří je neokoukané fotografie velkých Čechů, samotná umělecká díla i vlastní grafiky vzniklé ve spolupráci s nadanými výtvarníky, především se studenty Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. 

Nový obchod a galerie se nacházejí na adrese Palackého 7 na pražském Novém Městě, v  tzv. MacNevenově paláci, který se v 19. století stal centrem českého obrozenectví. Dveře  si zde podávaly nejvýznamnější české osobnosti tehdejší doby v čele s Františkem  Palackým a Františkem Ladislavem Riegerem. Design interiéru navrhly Adéla Lipár  Kudrnová a Petra Stein. Jejich pojetí reflektuje samotnou podstatu Bohémy a snoubí  respekt a pokoru k minulosti se zcela současným stylem. V interiéru se projevuje  kontrastem klasického základu, který dává vyniknout původní architektuře domu, s  moderním mobiliářem Bohémy. Na přední místnost prodejny s renesanční valenou  klenbou navazuje zčásti prosklená spojovací chodba, která se proměnila v galerii. Jejím  ústředním bodem je signifikantní nábytek Modernista, konkrétně pohovka, která je  adaptací křesla s područkami z ohýbaného dřeva z dílny Jindřicha Halabaly, a sada konferenčních stolků pavouček z masivního dubového dřeva. „Budeme rádi, když tento  unikátní prostor znovu oživí svou přítomností lidé zajímající se o češství tak, jak tomu bylo na  tomto místě před více než 200 lety,“ vysvětlují Neubergerovi svůj záměr se založením  galerie. 

Kurátorkou zahajovací výstavy se stala akademická malířka Ditta Jiřičková a studenti  jejího ateliéru na Sutnarce. Výstava nese název České dědictví a poukazuje na to, že pojmy vlastenectví a dědictví vnímáme každý zcela subjektivně podle toho, kdy, kde a za jakých  podmínek jsme vyrostli, ale zároveň jsou přesně tím, co nás spojuje. Vystaveny jsou grafiky  odkazující na slavnou českou avantgardu, umění, vynálezy, významné osobnosti českých  dějin, ale i díla zaměřující se na vtip a nadsázku, které jsou pro Čechy tak příznačné. 

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram