Boty jsou kombinací módy, průmyslového designu a sochařství, říká novodobá obuvnice Eva Klabalová

Boty jsou kombinací módy, průmyslového designu a sochařství, říká novodobá obuvnice Eva Klabalová

Aktuálně uvedla vlastní značku obuvi a pořádá workshopy, na nichž účastníky učí obuv vyrábět. Eva Klabalová si s námi popovídala o tom, jak je proces výroby bot náročný, jaké jsou workshopy a jestli je novodobodu obuvnicí, nebo ne.

Začněme Vaším aktuálním programem. Pořádáte workshopy - je to Vaše hlavní náplň práce?

Workshopy mou hlavní náplní práce nejsou. Pracuji jako designer a product developer pro zahraniční firmy. Díky tomu jsem často na cestách. Mám za sebou práci například v Číně, Portugalsku, Itálii nebo také v USA. Momentálně mi můj veškerý volný čas bere práce na mé značce tenisek CAVE, vyráběných ve Zlíně. Jde o přehodnocení přístupu k designu, zpracování odpadu, udržitelnost a použití současného strojního vybavení bez výroby čehokoli nového. Během svých pracovních cest jsem se potkala se spoustou lidí, kteří se zajímají o boty, ale nemohou se kvůli své pracovní vytíženosti zúčastnit full-time studia designu obuvi, které je časově i finančně náročné. Já osobně ráda sdílím své znalosti a zkušenosti, a to mě vedlo k pořádání krátkodobých workshopů.

Jak náročné je takový workshop připravit a vést?

Začátky nebyly jednoduché. Výroba obuvi je časově i konstrukčně náročná, takže jsem před sebou měla nelehký úkol, jak postavit strukturu krátkého workshopu tak, aby bylo možné v tomto časovém úseku vyrobit plně nositelné a zároveň krásné boty dle návrhu studenta.

Vybrala jste si prostory nového centra SmetanaQ, jak se Vám tam líbí?

Prostory SmetanaQ jsou skvělé pro pořádání různých eventů. Velkou výhodou je, že díky ateliérům designer je zde možnost použití všech potřebných strojů.

Kdo se Vašich kurzů nejčastěji účastní? Může přijít obyčejný člověk bez návrhářské a výtvarnické průpravy?

Určitě. Naprostou většinu účastníků tvoří lidé, kteří nemají s botami žádné předchozí zkušenosti. Přivádí je jen láska k botám, touha si je ušít vlastníma rukama, nebo potřeba kreativní práce namísto jednotvárné práce v kanceláři. Někteří lidé mají za sebou vzdělání v oboru módy a chtějí své znalosti rozšířit i na boty. Je skvělé, že lidé, kteří můj workshop absolvovali, se vrací i na další, aby své znalosti ještě prohloubili. Mou nejstarší studentkou byla 62letá žena, která zatoužila po změně kariéry, a rozhodla se pro boty.

Věnujete se tvorbě obuvi. Jste tedy novodobá obuvnice?

Asi se to dá takhle říci... Já kombinuji design a staré technologie s technologiemi novými tak, aby byla výroba efektivnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí. V projektech pro firmy pracuji s 3D tiskem i automatizovanými roboty.

Co Vaše práce obnáší? Navrhovat a realizovat obuv musí být těžší než oblečení... Přeci jen, bota musí držet na noze, tričko teoreticky může být neforemné a zas tak se to dnes nepozná...

Ano. Pro mě jsou boty kombinací fashion, průmyslového designu a sochařství. Bota je objekt, který musí vypadat skvěle ze všech stran a zároveň musí být funkční. Konstrukce musí následovat tvar a funkčnost naší nohy. Na to musíme myslet už při první skyce. Když se nad tím zamyslíme, tak v minulosti byla ševcovina výsadou mužů, právě kvůli náročnosti této profese.

Na čem aktuálně pracujete a jaký nejbližší kurz pořádáte?

Právě mám za sebou dvoutýdenní workshop v izraelském Jerusalemě, kam se díky zájmu veřejnosti o mé workshopy vracím již pravidelně. Díky zájmu o veganské boty jsem zde již před čtyřmi lety pořádala workshop veganských sandálů, později bot typu Oxford. S jednou slečnou jsme třeba šily boty z korku, které byly úžasné. Za týden mě čeká workshop v italském Miláně, který je zaměřený na design pro automatizaci a tovární výrobu a je určen pro magisterské studenty. Poté workshop opět v Praze, jehož datum ještě není pevně naplánován. Dále pak workshop v Holandsku, který je plánován na leden či únor. Fotky z workshopů najdete na mých stránkách nebo Instagramu. Všechen další čas mi nyní zabírá značka CAVE, skrze kterou se snažím změnit vnímání lidí o výrobě obuvi a produktů vůbec. V současné době velké značky tlačí na to, aby každá nova kolekce byla úplně jiná než ta předchozí. Nové tvary podešví, nový design svršku boty. S tím přichází nutnost výroby nových forem či vysekávacích nožů. To stojí obrovské množství peněz a energii a tím přispívá ke znečištění naší planety. Je to ale opravdu nutné? Je to ale to, co zákazníci opravdu chtějí? Všude po světě máme mnoho plně vybavených továren s plnými archivy. Rozhodla jsme se tomuto vybavení dát nový život. Použít ho jiným, novým způsobem, aby výsledkem byl nový, současný produkt bez nutnosti “ výroby pro výrobu”. Výsledkem práce je kolekce bot, kde je každá bota barevným originálem a zákazník si je jistý, že je to jen on, který vlastní tuto barevnou variantu. Právě je čerstvě spuštěný web a eshop.

Foto: archiv Evy Klabalové

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram