Bývalá nemocnice jako centrum designu

Bývalá nemocnice jako centrum designu

Brazilské studio Debaixo do Bloco pojalo opuštěný kout bývalé nemocnice pro vytvoření umělecké galerie.

Nemocnice v brazilském hlavním městě vznikla v padesátých letech dvacátého století. Její rozloha činí 105 metrů čtverečních a nyní je tento prostor využit jako umělecká galerie a prostor pro různé události. Nové jméno těchto prostor je Galeria Meia 1.

Oprava budovy se vzala od základů, tedy i přeměnou, zbořením a postavením nových stěn. Betonová konstrukce, která se skládá ze tří zakřivených nosníků podepřených sérií sloupů, dostala nový rozměr, velká část však zůstala bez nové fasády. Povrchové úpravy stěn nebyly nijak výrazné, to co jim zůstalo, je jejich hrubá struktura.

„Beton a konstrukce jsou bez povrchových úprav, aby zachovaly rustikální vzhled a odhalily nedokonalosti a pravost prostoru,“ řekl Debaixo do Bloco, majitel uměleckého studia.

Průsvitné skleněné žaluzie jsou osazeny podél zakřivené stěny v přední části galerie, aby vpustily dostatek denního světla a zároveň, aby zachovaly soukromí. K dokonalosti to ladí vhodně zvolenými záclonami. Okna jsou umístěna na otočných čepech a otevírají se do zahrady.


 

Tmavě šedé podlahové desky poskytují galerii neutrální pozadí. Většina zařízení vybraného pro galerii obsahuje hnědé odstíny, které kompenzují monochromní pozadí. Mezi těmito kousky je například židle z nízké hnědé kůže, která je umístěna mezi betonovými sloupy pod velkou stojací lampou. Dále tu jsou rozkládací pohovka podél jedné stěny a dřevěné stoly. K dispozici je také dvojice šedých židlí s dřevěnými rámečky a koberci s geometrickými vzory, které rozjasní prostor. „Uprostřed tohoto šedého a bílého klimatu byl nábytek záměrně vybrán v karamelové barvě, přírodní kůži a dřevě, aby do galerie přivedl teplo a zabránil chladnému pocitu z místnosti."

dezeen.com
 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram