Česká návrhářka v Miláně získala prestižní ocenění

Česká návrhářka v Miláně získala prestižní ocenění

Je mladá a talentovaná. Miluje módu i její původ, který jí dává smysl. Recyklace je tím pravým směrem. A s tím se prosadila v Miláně!

Markéta Martišková vystudovala Royal Academy v Antverpách poté, co dokončila studium na Vysoké škole výtvarných umění a designu v Bratislavě. Antverpy jsou místem, které se jí stalo druhým domovem a rovněž obrovským zdrojem inspirace pro její práci. Tvůrčí pauzu ukončila, když se dostala ke spolupráci se společností Klatex, která vyrábí netkaný textil pro automobilový a stavební průmysl z recyklovaného textilu.

 

Markéta však není jenom návrhářkou, ale také kreativní duší, která se zaměřuje na symboly, typografie a výtisky. Zakládá si na nových technikách a prostřednictvím svých výtvorů pokládá spoustu otázek. Pochází ze Vsetína a v Miláně právě uspěla v soutěži International Lab of Mittelmoda díky své kolekci z recyklovaného textilního odpadu s názvem Absurd reality. Získala zde cenu za nejexperimentálnější kolekci.

24. ročníku soutěže se zúčastnilo 700 designérů z celého světa. Markéta se stala jednou z 23 návrhářů, kteří měli možnost ukázat svou práci v rámci módní přehlídky na milánském týdnu módy. Hlavní myšlenkou kolekce je fakt, že jsme zaplaveni textilem, který považujeme za spotřební zboží a dále nepřemýšlíme, co se s tím děje. Většina textilu skončí na skládkách, je spálena a jen malé procento je znovu zpracováno, jak uvedla sama Martíšková.

Neváhali jsme a zeptali se návrhářky, jaký má celkový dojem z výhry a jaký byl Milan Fashion Week?

„Do Milána jsme přiletěli 2 dny předem, abychom zvládli naplánovaný fitting, prezentaci před porotou, zkoušky na mole a taky si užít atmosféru Milánského fashion weeku a italské kultury. Žilo to tam módou. I já si to užívala a převlíkala se 5x za den (smích). Bylo toho dost, ale modelky a modelové byli krásní, profesionální a oblečení skvěle odprezentovali.

To, že se mi podařilo získat výhru z tolika zajímavých návrhářů, mě opravdu mile překvapilo a moc si toho cením. Byla jsem nadšená! Je důležité získávat zpětnou vazbu. Tím, že jsem založila značku STOP (www.stopinantwerp.com), která reaguje na to, co se děje ve světě, ale nekritizuje, jen pokládá otázky. Je na každém, aby si vybral. 

Směr recyklace mi byl blízký díky Jitce Krulcové, která nás propojila s Klatexem a paní Ilkovou, bylo to to nejlepší, co se mohlo stát. Hotový materiál není pro mě tak inspirativní jako ten, který můžu ovlivnit a vědět z čeho je. Kolekce Absurd reality byla doplněna kvalitními klobouky do kontrastu s oblečením přesného tvaru, které jsou vyrobeny v Tonaku.“

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram