České modulární svítidlo Luxiom

České modulární svítidlo Luxiom

Stádia komerční výroby se dočkal návrh českého studenta Tomáše Hovorky. Luxiom vychází na světlo hvězd.

Tomáš Hovorka byl ještě studentem Holandské univerzity a psal se rok 2008, když s nápadem modulárního svítidla přišel. Nyní se dočkal jeho komerční výroby. Jeho první kolekce nazvaná Stars a inspirovaná, jak jinak než vesmírem, představuje dvanáct sestav, které dostaly jména souhvězdí.

Luxiom je momentálně k vidění v galerii Czechdesign v Praze, a to až do 4. března. Kromě poznání všech zákoutí projektu mohou návštěvníci přijít a vytvořit si světlo na míru dle vlastní fantazie. Workshopy jsou v rámci doprovodného programu přístupny všem a můžete si v rámci nich vyzkoušet vlastní kreativní mysl.

Absolvent pražské UMPRUM Tomáš Hovorka tak mnohým ukázal, že prvotní studentský nápad může kdokoliv dovést až k jeho profesionální realizaci.

„Luxiom stojí na principech, které umožňují upravovat produkt kdykoliv a kýmkoliv. Pomocí speciálně vyvinuté silikonové spojky je možné skládat segmenty svítidla do různých jednoduchých geometrických těles. Každé svítidlo Luxiom v sobě ukrývá mnoho dalších, stačí rozebrat a začít znovu. Je možné po čase udělat například z jednoho svítidla dvě - jedno pověsit ke stropu a druhé použít na zem. Tím se z tohoto principu stává otevřená kombinační hra,” uvádí ke svítidlu Hovorka.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram