Chystáte se péct vánoční cukroví? Co to zkusit zdravě

Chystáte se péct vánoční cukroví? Co to zkusit zdravě

Dobrých receptů není nikdy dost, a o vánočních svátcích to platí dvojnásob. Jaké jsou vaše nejoblíbenější? Tradiční linecké, sladké perníčky, vanilkové rohlíčky nebo včelí úly? Vybrali jsme pro vás několik z nich, tak nasaďte zástěru a jdeme na to.

Zdravé vánoční mlsání, které si může dovolit každý bez následného vyčítání. Vánoce nemusejí hned znamenat kila nahoře. Tak pečme zdravě a chutně. Vybrali jsme pro vás tři zdravé recepty.

Včelí úlky

Suroviny:

  • 100 g strouhaných vlašských ořechů
  • 70 g sušeného ovesného nápoje
  • 50 g javorového sirupu
  • Rýžová mouka na obalení

Tak trochu jiné včelí úlky. Vlašské ořechy jsou zde hlavní hmotou, se kterou se jednoduše pracuje. Smícháte dohromady nastrouhané ořechy a ovesný nápoj. Díky javorovému sirupu vznikne vláčné ořechové těsto. To si nachystáte na malé kousky a obalíte rýžovou moukou a vmáčknete do formičky úlku. Nezapomeňte uvnitř nechat prostor pro krém nebo marmeládu. Necháte úlky ztuhnout, nejlépe 2 dny a poté naplníte marmeládou nebo připraveným krémem. Nakonec jen přilepit piškot a je hotovo.

Linecké cukroví

Suroviny:

  • 100 g špaldové mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g másla
  • 60 g tekutého medu
  • 1 žloutek
  • Kvalitní marmeláda

Málo surovin a snadná příprava, to je typické pro naše linecké cukroví. Špaldovou mouku můžete vyměnit za kokosovou nebo pohankovou a linecké bude vhodné i pro bezlepkové diety. Vždy míchejte 2 mouky, těsto pak chutná lépe. Máslo, žloutek a med utřete a poté přidejte mouku. Vypracujte v těsto a nechte na pár hodin odpočinout v lednici. Poté těsto vyválejte na plát a vykrajujte tvary dle libosti. Dejte do vyhřáté trouby a pečte na 160 stupňů přibližně 15 minut. Dozlatova upečené linecké nechte zchladnout a později namažte kvalitním džemem a přilepte k sobě.

Rýžové kuličky Raffaello

Suroviny:

  • 200 g uvařené rýže
  • 50 g tekutého medu
  • Celé oloupané mandle
  • Strouhaný kokos

Rýžové kuličky si oblíbí každý, je to taková zdravější verze klasického Raffaella. Vhodné jsou i pro celiaky. Uvařenou rýži necháme zchladnout a později přimícháme med a 3 lžíce strouhaného kokosu. V rukou tvarujeme malé kuličky a do každé vložíme celou oloupanou mandli. Hotové kuličky obalíme v kokosu. Dáme do ledničky a necháme hodinu ztuhnout.

Dobrou chuť!

Zdroj foto: Pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram