Co je to minimalismus a jak funguje v praxi

Co je to minimalismus a jak funguje v praxi

Minimalismus je hodně omílané téma, ale přesto jej někdo ještě nezná. Ukážeme vám kouzlo minimalismu, uvedeme zajímavé příklady a možná se vám život v minimalistickém měřítku zalíbí.

V dnešní době blahobytu a konzumního světa, to zní jako špatný vtip, ale opak je pravdou. Vlastníme tolik věcí, že už přestáváme rozlišovat, co opravdu potřebujeme a co je zbytečnost.

Alfou a omegou tohoto životního stylu je vlastnit méně věcí, potažmo starostí a raději dávat přednost zážitkům. Nový umělecký styl k nám přišel již v 50. letech 20. století, ale až dnes ho známe se spojením s architekturou, designem či celkovou filozofií. Minimalismus pomáhá zkvalitnit život a protřídit naše věci, majetek i mysl.

Útok na šatník

Začneme tím nejtěžším kalibrem, což jsou (alespoň pro ženy) oblečení, boty a kabelky. Cílem není mít 10 triček a jedny kalhoty, ale unosit opravdu vše, co máte ve skříni. Zde platí pravidlo dvou let, pokud se vám válí v šatně něco, co nespatřilo světlo světa po celé 2 roky, pak už to asi ani nevytáhnete. Jedinou výjimkou jsou šaty na společenské události a těhotenské oblečení. Nálepky na „později“, „až zhubnu“ a „na lítačku“ odtrhněte z krabice i ze své mysli. Takové věci u vás nemají místo. Důkladně si proberte všechno ze své garderoby a ptejte se sama sebe, jak se s určitým kouskem cítíte. Ladí vám k něčemu? A co ty jehly, které vás dřou do krve? Pryč s nimi!

Čistka kuchyně a koupelny

Trávíte hodiny úklidem a nevíte, kde a co máte? I pro vás je minimalismus řešením. Kupujte kvalitní potraviny a mějte v tom systém. Oddělejte z pracovní desky všechny zbytečnosti, ať místnost může dýchat. Potřebujete opravdu tolik nádobí? Máte 20 hrnků, i když žijete v jedné domácnosti jen tři? 

Koupelna přetéká sprchovými gely, různými šampony a šminkami? S tím už je konec! Kupte si raději opravdu kvalitní kosmetiku, která vydrží, než mít 10 přípravků v malém prostoru. A co make-upy? Taky jich máte několik a mícháte je mezi sebou? Co raději jeden, dražší, ale lepší? Mimo jiné tím minimalizujete plasty.

Co další místnosti

Takto postupujte dále a redukujte vše, co je nepotřebné. Velmi často se vymlouváme na to, že nemáme čas. Tak si představte, že s minimalismem ho budeme mít více a už nikdy nestrávíte úklidem celý víkend.

Vztahový minimalismus

Minimalismus se vztahuje úplně na všechno i na přátelství a vztahy. Proč se obklopovat lidmi, se kterými vám není dobře? I zde platí raději kvalita nežli kvantita. Minimalismus můžete aplikovat i na digitální svět a vybrat si, které lidi chcete „sledovat“.

Pár rad závěrem

Závěrem je důležité říci, že vás bez rozmyslu nenabádáme k vyhazování věcí do kontejnerů. Ty, které už nepotřebujete, věnujte těm, kteří to ocení. Svým přátelům, do různých domovů, pro sirotky nebo sociálně slabé. Uděláte dobrý skutek, a navíc tím pomůžete i sami sobě. Situace win-win.

Přemýšlejte o koupi nových věcí. Pokud zvládnete mít své věci pod kontrolou, přestanou vás vlastnit, nezapomínejte, že to vy vlastníte je.

Zdroj foto: Pinterest.com, Pexels.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram