Co jste nevěděli o oblíbených vánočních klasikách

Co jste nevěděli o oblíbených vánočních klasikách

Sváteční pohoda je tu a s ní i neodmyslitelné vánoční klasiky s legendárními hláškami. Za filmovým plátnem se ale skrývají věci, které jste o vašich oblíbených vánočních filmech netušili. Zpracovali jsme pro vás pikantní zajímavosti ze zákulisí...

1. Láska nebeská

Zdroj: Pinterest

Romantika, která vás zaručeně dostane do vánoční nálady. Kromě skvělých hereckých výkonů je film doslova našlapaný vánočními písněmi, které i dnes slýcháme z rádia. Mezi nimi například píseň "Christmas Is All Around", kterou zpívá herec Bill Nighy. V závěru filmu na letišti zní píseň „God Only Knows“ od kapely Beach Boys. Věděli jste ale, že režisér Richard Curtis zajistil, aby se na filmu podílela i celá jeho rodina? Scarlett Curtis se objevila v dětském kostýmu jako langusta, její bratr Jake Curtis s maskou Spider-Mana a zlatou korunou. Nejvýraznějším hercem ve filmu je bezpochyby Hugh Grant. Tomu se však nepříliš zamlouvala transformace charakteru jeho role. Původně stál za tím, že bude hrát vážného a seriózního premiéra, tudíž zásadně odmítl, aby tančil na písničku skupiny Jackson 5. Snad jen díky šťastné náhodě byl ale poslední den natáčení přemluven. Není také tajemstvím, že role ministerského předsedy byla před Hughem Grantem nabídnuta mimo jiné Anthony Hopkinsovi. Ten naštěstí pro legendární film roli odmítl. A jeden smutný fakt na závěr. Herce Liama Neesona v reálném životě bohužel potkal stejný osud jako jeho postavu ve filmu. V roce 2009 jeho žena Natasha Richardson tragicky zahynula ve věku 46 let po nehodě na lyžích.

2. Sám doma

​​​​​​​Zdroj: Pinterest.com

Vánoční komedie pro malé i velké. Při tomto filmu se prostě baví celá rodina. Kdo by neznal ikonického dětského herce Macaulayho Culkina v roli vynalézavého Kevina, který hrdě brání majetek své rodiny proti dvěma neohrabaným lupičům. Dům se nachází ve městě Winnetka, stát Illinois. Jsou zde i všechny ostatní lokace, jako kostel, vzdálené dvě ulice od domu. Taktéž obchod, kam Kevin chodí nakupovat, most přes železnici apod. Všechny tyto lokace jsou dohledatelné v aplikaci Google Earth, ale samotný dům byl v roce 2017 v aplikaci rozostřen, aby byl hůře dohledatelný. John Hughes napsal scénář k tomuto legendárnímu filmu za pouhých 9 dní poté, co se vrátil ze své hektické dovolené. K filmu se váže i velmi známá konspirační teorie. Prý se v jedné scéně měl objevit zesnulý „Král Rock 'n' Rollu“ Elvis Presley. Takže až si letos na Vánoce tento film pustíte, mějte oči na stopkách!

3. Karlík a továrna na čokoládu

​​​​​​​Zdroj: Pinterest.com

Z literární klasiky se stal legendární film, ve kterém zářil především herecký výkon Johnnyho Deppa v roli Willyho Wonky pod režií Tima Burtona. Věděli jste však, že roli Willyho Wonky měl původně ztvárnit Dwayne Johnson? Zajímavostí také zůstává, že autor knihy Karlík a továrna na čokoládu, Roald Dahl nechtěl dát k novějšímu filmovému zpracování práva. Učinila tak až jeho žena po jeho smrti. Nedílnou součástí slavné továrny na čokoládu jsou také místní zaměstnanci - Oompa Loompové. Jejich popis v knize vedl dokonce k několika nařčením samotného autora z rasismu. Pozoruhodné ale je, že ve filmu je scéna s vlasatým Oompa Loompou, který je inspirovaný postavou z filmu Addamsova rodina. Ani vzpomínka Willyho Wonky na své dětství a rovnátka není původně z knihy, je to totiž vzpomínka samotného režiséra Tima Burtona. A částečně se do filmu dostaly i vzpomínky Johnnyho Deppa, který byl v dětství alergický na čokoládu. A v neposlední řadě si jistě vybavíte scénu s veverkami, které pro čokoládovnu kontrolují kvalitu oříšků. Tim Burton nechtěl ve filmu používat mnoho efektů, a tak i tyto veverky nejsou digitálně zobrazeny. Pro natáčení filmu bylo potřeba vycvičit čtyřicet živých veverek. Jejich výcvik zabral 19 týdnů.

4. Grinch

​​​​​​​Zdroj: Pinterest.com

Filmová pohádka známá také pod názvem Jak Grinch ukradl Vánoce. Známý zelený mužík nás na obrazovkách baví již 20 let a dočkal se dokonce i svého animovaného zpracování, neméně podařeného. Grinche ve filmovém zpracování ztvárnil legendární Jim Carrey, pro kterého byla doslova muka nosit na sobě během natáčení propracovaný make-up, jenž mu musel být vytvořen během všech natáčecích dnů více než stokrát. A přitom Grinch vůbec nemusel vypadat tak, jak ho známe dnes. V původních ilustracích, ze kterých film vycházel je postava černobílá s prvky červené. Filmaři se však správně domnívali, že by tato kombinace nemusela na obrazovce dobře fungovat. Své si Jim Carrey zažil také se žlutými kontaktními čočkami, které byly pro jeho oči tak nesnesitelné, že je už v polovině natáčení nemohl vůbec nosit. Žluté oči jsou tak dokončeny v rámci postprodukce. A na konec ještě pár statistik. Pro potřeby filmu bylo vyrobeno 443 kusů oblečení a na place se pohybovalo až 45 maskérů naráz.

5. Deník Bridget Jonesové

​​​​​​​Zdroj: Pinterest.com

Klasická romantická komedie, kterou si jistě každá žena ráda pustí i během roku. Původně byl film opravdu koncipován jako vánoční romantická komedie, a to i proto, že se Bridget se svým panem Darcym poprvé setkala na vánoční párty. Všichni jistě pamatujeme na ikonický vánoční svetr. V této scéně dokonce produkce vyzkoušela hned několik svetrů s různými motivy, aby vyvolal to pravé kouzlo. Oceňované byly především herecké výkony, z nichž jeden byl opravdu ojedinělý. Herečka Renée Zellweger kvůli roli Bridget Jonesové přibrala více než 10 kilo. Kvůli velkým váhovým výkyvům byla Renée Zellweger označena za mentální anorektičku či osobu, která se chronicky přejídá. Vše však bylo spojen s přípravou druhého pokračování. Kvůli své roli se herečka dokonce nechala na nějaký čas zaměstnat ve vydavatelství, aby zjistila, co práce obnáší. Během této práce se zároveň snažila naučit britskému přízvuku.

6. Ledové království

​​​​​​​Zdroj: Pinterest.com

Animovaná pohádka, která patří sice mezi novinky, ale srdce diváků, a především těch dětských, si rozhodně získala. Je to taková vánoční klasika od Disneyho. Příběh vypráví o sestrách Anně a Else. Film byl graficky velmi náročný a produkce nevynechala jediný detail. K vytvoření Elsina hradu bylo zapotřebí 50 animátorů. Každá vločka, která v animovaném filmu spadne, je jedinečná díky speciálnímu generátoru, který pro film dokázal vyrobit 2 000 různých vloček. V průběhu filmu můžeme dokonce narazit na rosemaling, dekorativní lidové umění, které má v Norsku dlouhou tradici. Objevuje se na oblečení, v rámci architektury a jeho náznaky dokonce najdete i v Elsiných kouzlech. Samotná postava Elsy vyžadovala spousty detailů, a tak měla animovaná postava vlastního stylistu i návrháře. Propracovanost filmu se odrazila v úspěšnosti filmu. Ledové království vydělalo v květnu 2014 již 1,219 miliardy amerických dolarů a stalo se tak pátým nejúspěšnějším filmem všech dob.

7. Ukradené Vánoce

Zdroj: Pinterest.com

A opět tu máme jeden animák, který je ale spíše pro dospělé než malé děti. Snímek můžete v českých programech najít i pod názvem Ukradené Vánoce Tima Burtona.  Všechny animace byly vytvořeny na základě ilustrací a veršů slavného režiséra. Inspirací pro film se údajně Timu Burtonovi stala návštěva obchodního domu, kde v tu dobu nahrazovali haloweenskou dekoraci vánoční výzdobou. Film byl vytvořen technologií stop motion. Studio Disney, které film produkovalo, se zaleklo "kontroverzního" vánočního námětu a při svém mizerném uvedení do distribuce se tedy film nedočkal velkého ohlasu. Dnes ale již film nesmí chybět ve vánočních programech. Diváci si mohou navíc film připomenout i o Halloweenu.

8. Pelíšky

Zdroj: Česká televize

A nakonec zabrousíme do Čech. Kdo by si dovedl představit Vánoce bez hlášek jako "Maminko, ty nám jenom hoříš," nebo "Dávám bolševikovi rok, maximálně dva." Jedná se totiž o legendární film Pelíšky Jana Hřebejka. Kromě vánočních příběhů plných humoru film poskytuje i věrný historický obraz našich dějin. Film všichni předem těžce podceňovali, takže musel být natáčen na levnější šestnáctimilimetrový materiál. Pelíšky byl původně pouze pracovní název a nikomu, s výjimkou Jiřího Kodeta, se nelíbil. Štáb však lepší název nenašel, a tak zůstaly Pelíšky. Jak již bylo zmíněno, film je doslova našlapán legendárními hláškami. Ale věděli jste, že věta "A skláři nebudou mít, co žrát." původně ve scénáři nebyla, a je to tak plod improvizace. A improvizací byla i scéna se zapíchnutím prskavky do účesu Simony Stašové. Autorem tohoto žertu byl herec Bolek Polívka.

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram