Co když se opravdu ubližuje ovcím kvůli vlně?

Co když se opravdu ubližuje ovcím kvůli vlně?

Že už jsou problémy s nevhodným přístupem ke zvířatům kvůli módě zažehnány? Ne ne. Špatné podmínky panují na desítkách farem.

Během minulého roku zveřejnila organizace PETA několik videí, které bohužel vyobrazují kruté chování k ovcím na více jak třiceti světových farmách, mezi nimiž je také Austrálie, jako jedna z největších vývozců vlny do celého světa. Scény připomínající hororové záběry ukazují, jak pracovníci farem šlapou ovcím na hlavy, mlátí je do nich a bouchají je přes hlavu velkými kladivy. Dále ukazují, že je ovcím odepírána strava a voda den před střiháním, za účelem jejich zeslábnutí, aby při bolestivém zacházení kladly co nejmenší odpor. Pracovníci jsou totiž placení za objem vlny, ne za hodiny, a proto pracují co nejrychleji. Často tak useknou ovcím také uši, kůži a bradavky a ano, je to bolestivé. A to jenom kvůli hezkému svetru. Vážně je ten svetr ve vašich očích stále tak hezký?

Značky jako Stella McCartney nebo Vivienne Westwood již potvrdily, že se snaží přeorientovat na citlivěji získávanou vlnu. Zároveň s velkým nárůstem umělých materiálů nebo třeba bambusu se návrháři snaží používat opravdovou vlnu co nejméně. Od nevhodně získávané vlny upustily i řetězce jako Topshop, H&M a Asos. Spousta lidí dále nosí vlnu, protože se mylně domnívá, že zvířatům kvůli tomu nebylo ublíženo a nebyla zabita. Ale teď když máme tolik náhrad, nebylo by namístě vlnu z našich šatníků konečně a nadobro vyřadit?

businessoffashion.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram