Co znamená Brexit pro anglickou módu?

Co znamená Brexit pro anglickou módu?

Společensky i politicky velmi debatované téma vyústilo ve velké obavy v módě. Čeho se bojí angličtí návrháři? Co pro ně znamená Brexit? 

Obavy z budoucnosti

Strach z nedostatku pracovních sil, počínající ekonomická krize, komplikovaný export a import, ztráta talentovaných jedinců, předražené zboží a obava z podlehnutí bohatším značkám či dokonce krach, jsou problémy, kterým čelí anglická móda. S blížícím se Brexitem, se zvedá vlna nevole. Samotný nejvyšší módní panel v Anglii zahájil kampaň, kde prosí veřejnost o to, aby se volilo znovu. A pokud se volit bude, tak aby lidé šli dát hlas do referenda. 

Ztráta kvalitních pracovníků

Největší strach návrhářů je o ztrátu svých mezinárodních pracovních sil a kreativních talentů. Tito jedinci nebudou již moci dlouhodobě nebo vůbec zůstávat v Anglii. Nedostanou povolení, nebudou tam moci studovat nebo pracovat. Pro některé značky je až 70 procent zaměstnanců z Evropské Unie a jiných zemí. 

Prodražení materiálů

Většina návrhářů dováží své látky a materiály z Evropské Unie. Pokud už nebude Anglie v Evropské Unii, tak se jim ceny prodraží až několikanásobně. Skončí pro ně export a import zdarma. Dalším problémem jsou pak narůstající ceny oděvů a tím i ztráta zákazníka. Ten si raději zvolí levnější variantu. Spousta návrhářů může v důsledku zkrachovat. 

Přesídlení do Evropy

Komplikované cestování a odesílání zboží může donutit spoustu firem, módních domů a návrhářů k přesunu do Evropy. Daně je vyjdou levněji a mnoho se tak vyřeší. Strach z nedostatku talentovaných pracovníků je obrovský. Pokud jim bude znemožněno v UK pracovat, tak tím utrpí dlouhodobě i prestiž a kvalita luxusního zboží. Většina návrhářů se shodlo, že nebyli o dopadu Brexitu na módní průmysl informováni. Budoucnost ukáže, jestli k výstupu Anglie z Evropské Unie opravdu dojde. 

Zdroj, vogue.co.uk. independent.co.uk, cnn.com. spiegel.de.racked.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram