Denim – materiál, který nikdy nezestárne

Denim – materiál, který nikdy nezestárne

Jestli je nějaký materiál, o kterém si můžete být jistí, že nikdy nevyjde z módy, pak je to denim. Džíny, džínové bundy, sukně, šaty… bez toho si určitě svůj šatník neumíte představit. A zelenou denimu dávají i módní návrháři.  

Trocha historie

Znáte je pod názvem džíny, rifle nebo texasky, ať tak či tak, vždy jsou to kalhoty vyrobené z džínoviny. Jejich otcem je Levi Strauss, který se dostal do Ameriky v době, kdy vrcholila zlatá horečka. Lidé, kteří propadli vidině rychlého zbohatnutí, žili v drsných podmínkách a tak když Levi přišel s nápadem na kalhoty z celtoviny, zlatokopové si je okamžitě oblíbili. Sehnat se daly za pouhý dolar a dodnes se vyrábí i původní model. V padesátých letech minulého století džíny objevila americká omladina a postupně si je zamiloval snad úplně každý. Dnes si bez nich už náš šatník neumíme představit. 

Vybere si každý

I když se postupem času vlivem módních trendů mění jejich tvar, barva i střih, pořád jsou tu s námi. A tak už jsme nosili úzké džíny na tělo, slimky, široké nohavice, roztrhané i do zvonu. Klasickou modrou barvu vystřídala plejáda nejrůznějších barev od oblíbené černé přes bílou až po růžovou a nechyběly ani pruhy. Nesmrtelnou klasikou však zůstávají modré džíny. Ale nezůstávejme jen u džínů, z denimu se postupně začaly vyrábět také sukně nebo stylové šaty, módní jsou také overaly a zapomenout nesmíme na klasiku v podobě džínové bundy nebo košile. 

Trendy pro letošní podzim a zimu

Pro letošní podzim a zimu návrháři vybrali jako must have široké nohavice a rovné střihy, frčí stále kalhoty do zvonu a i nadále neuděláte chybu se zkrácenou délkou. Pokud chcete být opravdu trendy, pak byste měli na chvilku odložit slimky, ale nezoufejte, určitě se zase brzy do módy vrátí. Návrháři také fandí kombinaci denimu, ideální je tedy vynést dva džínové kousky, které však nemusíte ladit barevně dohromady. Tady máte ruku ve výběru naprosto volnou. Oblíbili jste si extravaganci v podobě roztrhaných džínů? Pak můžete být v naprostém klidu, protože ty jsou módní stále již několikátou sezónu a zdá se, že jen tak z našich skříní nezmizí. 


Zdroj: pixabay.com

Barvy a doplňky

I když pořád vede klasická modrá, pro letošní podzim sáhli módní návrháři také po dalších barvách. Hitem je čokoládově hnědá, béžová a starorůžová. I na podzim zůstávají v popředí pastelové barvy, které rozzáří jinak pochmurné dny. Styloví budete, pokud sáhnete po džínech s nízkým sedem a doplníte je nějakými zajímavými detaily. Ano, osmdesátky a devadesátky jsou zpět, takže s klidem vyneste džíny s opraným vzhledem, plísňáče a na škodu nebudou ani nějaké ty záplaty. 


Zdroj: pixabay.com

Hodí se ke všemu

Neskutečnou výhodou denimu je, že lze kombinovat s čímkoliv. S teniskami nebo botou na vysoké platformě můžete vyrazit s kamarády nebo na party. S vysokými kozačkami a jemnou halenkou či košilí zase do práce nebo na poradu. A když budete koukat po nějakých doplňcích, pak zkuste sáhnout po batohu z džínoviny nebo džínových botkách i ty jsou stylové a šik. 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram