Desatero rad, jak rozpoznat rizikový e-shop

Desatero rad, jak rozpoznat rizikový e-shop

Nebezpečných online míst, které nabízejí fiktivní zboží v České republice, jen přibývá. Desítky webových stránek a e-shopů zkoušejí nalákat důvěřivé zákazníky. Máme pro vás 10 rad, které vám pomohou odhalit nekalé úmysly obchodů na internetu. 

Internet je v dnešní době hlavním zdrojem informací a my mu přirozeně věříme. Když hledáme něco na sebe, tak se často obracíme právě na net. Ví to však i podvodníci, kteří sází na lidskou naivitu. Poslední dobou se v České republice přímo roztrhl pytel s online obchody, které prodávají neexistující zboží nebo levné padělky. Zklamání při zjištění mnohem později po zaplacení je zdrcující. Přečtěte si rady, které vás spolehlivě ochrání před rozčarováním a vaši peněženku před zkázou. 

1. Rada

Nové stránky, které navštěvujete poprvé, si nejdříve prohlédněte, a pak si na ně najděte hodnocení na googlu nebo jiné doméně. Velmi často je možné zjistit z názorů ostatních na webu, o jaké stránky se jedná. 

2. Rada

Najděte si daný e-shop naČeské obchodní inspekci. Tam je možné stránku vyhledat a zjistit, jestli už patří do rizikových prostor online nákupů a proč.

3. Rada

Pokud uvažujete o nákupu v neznámém e-shopu, tak si detailně prohlédněte sekci kontakt. Je tam napsaný e-mail, jméno, adresa, telefon, kde firma sídlí? Provozovatel by měl mít adresu v ČR a ne v zahraničí. Pokud tam není žádný kontakt, tak je to první signál. Častým trikem je online formulář, který chce vaše jméno, e-mail a případný dotaz na zboží. Nikdy však nedorazí odpověď. Vždy to před nákupem vyzkoušejte. Poznáte tak úmysly e-shopu. 

4. Rada

Přečtete si spotřebitelská práva daného e-shopu. Dávají smysl? Jsou bez chyb a text je souvislý? Často se jedná jen o nesouvislý text a strojový překlad z jiného jazyka, třeba angličtiny. Při bližším prohlédnutí zjistíte spousty chyb. Výjimkou nejsou ani věty bez jakéhokoliv významu. 

5. Rada

Gramatické chyby v popisu zboží, nesmyslný popis a špatné označení produktu jsou na pováženou. Vyvstává otázka, proč jsou tam chyby a nepůsobí to důvěryhodně. Jak by pak vypadalo zboží, když si prodávající ani nedal tu práci, aby měl popis či název v pořádku?

6. Rada

Zboží od světových návrhářských špiček stojí statisíce. Pokud ho český obchod nabízí za stovky korun, je něco špatně. Pozor si dejte i na velikosti. Je známým faktem, že návrháři málokdy dělají velikosti větší než L. Nebo naopak velmi levné oděvy jsou skoro vždy padělky z Číny. A nejsou k nim skoro nikdy akurátní fotografie! Materiál nikdy neodpovídá obrázkům.

 

7. Rada

Nedodržování zákonných povinností jako je popis zboží či dostatek fotografií jsou silným varovným signálem. Je jasně čitelné nebo viditelné, z čeho výrobek je? Kde byl vyroben, ušit, jeho rozměry, fotografie ze všech stran?

8. Rada

E-shop nereaguje na žádné dotazy? Není možné se na nikoho obrátit? V tom případě se riziko zvětšuje. Předem zaslaný dotaz je lepší než velká škoda později. Důvěryhodné e-shopy mají dnes online chat okénko, kde vám poradí okamžitě. Pokud jim nedisponují, tak zajisté odpoví na dotazy v emailu nebo online formuláři.

9. Rada

Název webu neodpovídá prodávanému zboží. Domény se mohou honosit různými jmény, které však nekorespondují s prodávajícím zbožím. Například nabídka oblečení a obuv na doméně s názvem zahrádka, je už na pohled podivná. 

10. Rada

Nemilým nešvarem je i přeprodej kopií nebo továrně nepovedených kusů z Číny. Český obchodník nakoupí v řádek desetikorun na spolehlivém obchodním portálu Ebay či Amazon a pak stejné věci vydává za značkové a v řádech sto až tisíce korun. Používejte proto dostupné domény, kontrolujte si ceny a nakupujte přímo u zdroje a vyhněte se prostředníkovi, který chce jen vydělat. 

pinterest.com, coi.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram