Desatero rad pro zdravé opalování

Desatero rad pro zdravé opalování

Počasí si na nás připravilo opravdové léto s nevídanými teplotami a my se už nemůžeme dočkat slunečních paprsků, které nás prohřejí i pohladí a dodají našemu tělu zářivý kakaový nádech. Získat ale atraktivní bronz může být věda. Poradíme vám, jak se opalovat zdravě, bez rizika a nepříjemných následků.    

1. Zjistěte svůj fototyp
Každý se opalujeme jinak, a hlavní faktor toho, zda po pár minutách na sluníčku pokožka zrudne, nebo naopak získá bronzový nádech, je intenzita pigmentace naší kůže. Čím světlejší je pokožka a vlasy, tím nižší fototyp jsme. Každý z fototypů vydrží bez ochranného faktoru jinak dlouhou dobu. Tato doba nám poté pomáhá vybrat si správný ochranný faktor (SPF = sun protection factor).

2. Tajemné číslo ochranného faktoru
Všichni zhruba tušíme, že čím vyšší číslo, tím účinnější ochrana. Co to číslo ale opravdu znamená? Ochranný faktor označuje násobek minut, které daný fototyp může strávit na slunci bez SPF. Pokud se tedy fototyp I. může pohybovat na slunci 10 minut bez SPF a použije přípravek se SPF 30, pak se může bezpečně slunit celých 300 minut.

3. Správný čas
Už od malička víme, že přes poledne bychom se měli přímému slunci raději vyhýbat. Dobrou pomůckou je, pokud váš stín na zemi nepřesáhne vaše tělo, ještě je na opalování příliš brzy.
Pozor na mýty! Po znovu nanesení krému na opalování se čas, který se můžete pohybovat na slunci, nepočítá znovu od nuly. Ochranu obnovíte, ale čas slunění tím neprodloužíte.

4. Ochrana proti UVA i UVB
UVA (A jako ageing = stárnutí) paprsky, ač nehřejí, tak pronikají hluboko do kůže. Tyto paprsky silně zasahují do buněk a mohou za předčasné vrásky, tvorbu pigmentových skvrn a především mohou zapříčinit nádory. UVB (B jako burning = pálení) jsou paprsky velice silné a narušují povrch pokožky. Následkem jejich vystavení bez ochrany je spálená pokožka a sluneční vyrážka.

5. Zázračné antioxidanty
Antioxidanty jsou “lapače” volných radikálů a pomáhají tak pokožce lépe bojovat s chemickými procesy nejen při opalování. Jedněmi z nejúčinnějších antioxidantů při slunění jsou vitamíny C a E a důležitý je také beta-karoten. Ve složení opalovacích krémů tedy hledejte zejména tyto složky, pokud chcete dát své pleti něco navíc. Velké množství podpůrných složek a antioxidantů má například opalovací krém Hydrating Sunscreen SPF 30 od Pevonia Botanica.

 

6. Příprava i zevnitř
Kvalitnějšímu opalování můžete pomoci i vhodnou změnou či doplňky stravy. Do jídelníčku je dobré zařadit potraviny s vysokým obsahem beta-karotenu, vitamínů A, C, E a také selenu. Tyto látky pomohou pokožce bojovat s volnými radikály, které vznikají při slunění a mohou způsobit až vznik karcinomu.

7. Chraňte i opomíjené
Své tělo chráníme proti slunci již víceméně automaticky, ale některé části stále trochu opomíjíme. Vlasy chraňte sprejem s UV ochranou, aby zůstaly hebké a nekrepatěly. Pokožka hlavy je také náchylná na spálení, proto je dobré ji chránit kloboukem nebo kšiltovkou. Na rty nanášejte pravidelně tyčinku s UV filtrem, kterou můžete namazat i citlivá místa jako je nos a uši. Pokud máte tetování, používejte opalovací přípravky přímo určené na tetování. Tetovaná pokožka je náchylnější, nemluvě o tom, že vlivem slunečního záření barvy blednou a linie se rozpíjejí.

8. Péče po slunění
Nejen během pobytu na slunci je nutné o pokožku pečovat. Stejným dílem je třeba hýčkat tělo i po opalování. Sáhnout můžete po oleji z rakytníku, který skvěle vyživí kůži a také pomůže krásnějšímu a déle trvajícímu opálení. Uvítáte-li po hodinách na slunci spíše chladivější a lehčí konzistenci, vyzkoušejte gel po opalování After-Sun Soothing Gel od Pevonia Botanica. Gel obsahuje výtažky z leknínu, zeleného čaje a heřmánku, které pokožce pomohou ke zklidnění a pružnosti.

9. První pomoc
Škoda už byla napáchána. Při odchodu z pláže nebo koupaliště to ještě nevypadalo tak zle, ale za pár hodin doma se rozpoutalo horoucí peklo. Rudá pokožka pálí a každý dotek je utrpení. Než stihnete dojít do lékárny pro panthenol, můžete využít domácí zdroje a vytvořit si obklady z uvařeného a zchlazeného zeleného čaje nebo se potřít bílým jogurtem. Jogurt zklidní a zelený čaj působí antioxidačně a protizánětlivě.

10. Prohlídka znamének
Jedině dermatolog vám s jistotou poví, na jaká mateřská znaménka si dávat pozor a kontrolovat jejich vzhled během léta. Prevenci rakoviny kůže rozhodně nepodceňujte a nechte se vyšetřit před i po opalovací sezóně. Je-li znaménko nerovnoměrně zbarvené, nemá ostré ohraničení, je nepravidelné a cítíte, že je více nad povrchem, než je obvyklé, může se jednat o projevy melanomu.

Pevonia
 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram