Dostihová sezona startuje: Jak se správně obléci?

Dostihová sezona startuje: Jak se správně obléci?

Již zítra otevírá chuchelské závodiště dostihovou sezonu. Estetická přehlídka ušlechtilých koní, adrenalinový zážitek a hazard. Jak se na takovou událost obléknout?

Jakmile jednou zažijete vzrušující zážitek na dostihovém závodišti, pravděpodobně se dostavíte i na další turnaj. Tento specifický sport si vás zcela podmaní už v prvním okamžiku, když se jdete podívat na první koňské běžce do padoku, ohrady, kde se shromažďují ušlechtilá zvířata, fotografové a veřejnost, aby si zvolili svého favorita.

Jakého ale zvolit? Variant je hned několik. Masivní svalnaté pozadí, srst bez potu, minulé úspěchy koně, výcviková stáj a nebo žokej? Tak či onak, dejte na svoji intuici, pak je to správné rozhodnutí. Běžíte s nadšením k sázkovému terminálu a podáváte stokorunovou bankovku slečně naproti vám se slovy: „Vítěz na Top One.“ Odcházíte, elegantně se usadíte do tribuny a netrpělivě sledujete, jak se koně řadí do startovacích boxů. Nervózně kopou nohama, hází hlavou sem a tam, vydávají hlasité zvuky a nervozita se pomalu přenáší i na vás. Žmouláte sázkový papírek v ruce a modlíte se, aby se váš favorit už konečně zařadil. Výborně, všechny koně jsou na svých místech, dostih je odstartován. Srdce vám buší o sto šest, zbývá posledních 300 m do cíle, všichni skandují a křičí jméno svého šampiona. Vy se přidáváte k ostatním, vstáváte z lavičky a právě „váš kůň“ proběhl jako první cílovou rovinkou. Křičíte štěstím a vyplavuje se z vás pořádná dávka endorfinů. Po skončení závodu jdete opět k sázkovému terminálu a poté, co vám slečna dává vaši finanční výhru, vás zavalí pocit štěstí. Tento adrenalin se opakuje 8x za den, po půl hodinách.

Ideálně strávený čas s přáteli, rodinou nebo drahou polovičkou. Jak se ale na takovou společenskou událost správně obléknout? Mnohým z vás se vybaví dáma v honosné a netypické róbě, vysokých podpatcích a velmi kreativním klobouku v podobě královských dam či světových celebrit. Opak je ale pravdou. Ačkoliv chuchelské či pardubické závody sahají do historie již desítky let, tuzemským závodům panuje uvolněná atmosféra, na rozdíl od světových závodišť jako je anglický Epsom. Na extravagantní róby a monstrózní kloboukové kreace zapomeňte, pokud se nechcete dočkat společenského faux-pas.

Řiďte se základním pravidlem, které zní: „Elegantně a decentně“. V teplých dnech zvolte šaty v délce lehce nad kolena či v tříčtvrteční.Ramena by měla být zahalena, ideální jsou šaty s dlouhými či kratšími rukávy, spadlými rameny či se silnými ramínky bez hlubokého výstřihu v podobě slavných šatů Audrey Hepburn z filmu Snídaně u Tiffanyho.

Pokud nejste příznivcem šatů, sáčko a sukně nad kolena vám prokážou totožnou službu. Povolená je krajka, jemné pastelové tóny barev, lodičky na podpatku nebo baleríny. Naopak se vyhněte křiklavým neonovým barvám, hlubokým výstřihům a mini délce. Celý outfit doplňte decentním fascinátorem v podobě malého kloboučku nebo čelenky a malým psaníčkem.

V chladnějším období si nezapomeňte doma dvouřadý kabát v zemitých tónech, kterému budou lahodit vysoké černé kozačky. A dámy především! Černé punčošky bez lesku.

Tak pojďme přivítat novou dostihovou sezonu se vší parádou!

Zdroj: pinterest.com, galopp-reporter.cz; foto: Bohumil Křižan

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram