Dresscode: Morning dress

Dresscode: Morning dress

Přišla vám pozvánka, kde u dress codu stojí Morning dress? Prozradíme vám, co výraz přesně znamená a jak se vhodně obléct na danou událost.

Navazujeme na naši dress code minisérii a po minulém díle o White tie vám přinášíme další. Dnes bude řeč o Morning Dress neboli o nejformálnějším dress codu pro denní příležitosti. Často se o něm hovoří jako o denním ekvivalentu k white tie. Rozhodně se tedy nejedná o oblečení, ve kterém byste se každý den procházeli na ulici, hodí se spíš na dostihy v Ascotu nebo šlechtické svatby. Ale kdo ví, třeba se s tím v blízké budoucnosti setkáte. Tento styl je nejrozšířenější ve Velké Británii, nejvíce proslaven byl právě slavnými dostihy v Ascotu. Používán je však po celém světě na formálních denních událostech, svatbách nebo významných ceremoniálech.

VZNIK MORNING DRESS

Pochází z Anglie z konce 18. století, kdy muži jezdili ráno na koni v dlouhém saku s rozhalenou, zastřiženou přední částí. Na žaketech se vzadu nachází dva knoflíky, které mohli muži rozepnout a užít si tak pohodlnější jízdu na koni. Ve dvacátém století pak mohli muži nosit na formální události žaket místo kabátu sahajícího po kolena.

PRO MUŽE ŽAKET

Žaket se skládá z dlouhého šedého nebo černého vlněného saka s dokulata zastřiženými šosy a vesty, která může být v různých barvách (často vidíme béžovou, šedou nebo modrou). Ty se pak kombinují s šedými či pruhovanými kalhotami, bílou košilí s klasickým límečkem. K žaketu patří šedá lesklá kravata nebo plastron. Muži obouvají nejčastěji černé oxfordky a celý outfit doplňují cylindrem. Mezi další doplňky patří hůlka, deštník nebo rukavice. V dnešní době mohou muži nosit komplet v jedné barvě a jednom materiálu, nejčastěji se jedná o šedou, potom je to nazýváno morning grey.

ŽENY OBLÉKAJÍ SLAVNOSTNÍ KRÁTKÉ ŠATY

V případě, že na pozvánce stojí morning dress, oblékají ženy krátké slavnostní šaty. Co se týká barev, střihů nebo materiálů, mají volnou ruku. Dodržovat by měly však to, aby byla zahalená ramena. Vhodnou volbou jsou tak šaty s dlouhým nebo krátkým rukávem, popřípadě velmi silná ramínka sahající po okraj ramen. Šaty mohou doplnit bolerkem, sakem nebo bundičkou. Vyvarovat by se měly róbám a plesovým šatům. Mohou také obléknout decentní kostýmek (není tím myšleno ten černý kancelářský).  

Vzhledem k tomu, že se jedná o denní událost, nejvhodnějšími šperky jsou perly. Velký pozor by měly dávat při volbě obuvi, není nutné obout vysoké jehlové podpatky, ale spíše volbu uzpůsobit terénu - boty na malém širokém podpatku nebo na klínku tak zní jako nejvhodnější volba. Celý model můžou završit kloboukem či fascinátorem, kde se opravdu mohou vyřádit a zvolit výrazné kreace.

observer.com, hellomagazine.com, telegrapf.co.uk,
pinterest com, favourbrook.com, zimbio.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram