Džínové výstřelky v průběhu let

Džínové výstřelky v průběhu let

V šatníku je máme úplně všichni. Jejich historie je bohatá a vývoj zábavný. Džíny nebo rifle – nezáleží na jméně, ale na tvaru…

Džíny se datují do 19. století v Americe. Jsou spojovány s německým obchodníkem Levi Straussem. První podoba by se dala spojit s montérkami pro dělníky, jež byly vyráběny z denimu. Následoval patent tohoto druhu kalhot a následovaly tolik oblíbené cvočky na zadních kapsách a kožená značka určující, kdo džíny vyrobil. Tedy Levi´s.

Teprve v roce 1922 byla přišita poutka na pásek a džíny se přestaly spojovat se šlemi. A ještě další čtyři roky byly rifle vyráběny s knoflíky v rozkroku. Značka Lee přinesla v roce 1926 velkou inovaci, když použila zip, jež vede u všech značek. I když se knoflíky z času na čas objeví, rychle zase zmizí.

Westernové filmy, druhá světová válka, cigarety Lucky Strike, Coca-Cola a mnohé další se staly symbolem vyznávajícím kult džínů. Začali je nosit muži stejně jako ženy, pracující stejně jako studenti, celebrity stejně jako „obyčejní“ lidé.

Každý toužil po ztělesnění rebelství, po svobodě a nekonvenční módě i jednání. Ostatně kam jinam byste zařadili takového Elvise Presleyho? Či děti hippies? Právě někdy v tomto období začaly džíny měnit podobu a široké nohavice se staly hitem na dlouhé roky. Čím širší, tím lepší.

„Roztrhané“ nohavice, vysoký pas, nízký rozkrok, mrkváče a hodně dalších variant džínsů prošlo mnohým z nás pod rukama a to nás jistě všemožné kombinace teprve čekají. Lákavé i odpudivé, slušivé i komické. Vybrali jsme pro vás průřez těmi, které jsou nejvíce „crazy“. A vsadíme se, že jste alespoň jedny z nich od svého dětství měli ve svém šatníku, stejně jako my…

pinterest.com, instagram.com

 

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram