Erik Bartoš: Vyrábět poctivě, udržitelně a férově kvalitní produkty, je prostě náročný proces

Erik Bartoš: Vyrábět poctivě, udržitelně a férově kvalitní produkty, je prostě náročný proces

První kolekce, která je zároveň jeho diplomovou prací, ho nejspíš vystřelila na velkou profesní dráhu. Využili jsme chvilky času, který nám designer Erik Bartoš věnoval a položili mu pár otázek.

zdroj: archiv Erikulum

O kolekci minimalistických batohů, které jsou vyrobené takzvanou upcyklací odřezků podlahového lina PVC, jsme vám již psali. Nyní jsme se zaměřili na to, jak těžké je takové batohy vyrobit, jaký ohlas mají a co nového můžeme od značky ERIKULUM v tomto roce očekávat.

Hned ve své první kolekci, která byla současně Vaší diplomovou prací, jste se vrhnul na výrobu batohů. Nebyl to velký oříšek?

Byl a stále ještě tak trochu je. Ale to člověk dopředu neví a pořádně to zjistí teprve, až když se do toho pustí. Pokud chcete vyrábět poctivě, udržitelně a férově kvalitní produkty, tak je to prostě náročný proces. Nechci si ale stěžovat. Mimochodem já ani jinou cestu nevidím, protože vyrábět rychle, levně, nekvalitně - kdesi v Číně nebo Bangladéši a ještě tím třeba aktivně podporovat neférový přístup k tamním pracovníkům prostě nechci. Než dělat něco takového, tak to radši vůbec nic navrhovat a produkovat nebudu.

Materiál, který používáte je dále nerecyklovatelný, pro planetu tak děláte velmi ohleduplný krok, pro lidi pak skvělý módní doplněk. Jste více ekolog nebo designer?

Upřímně se necítím ani jako ekolog, ani jako designér. Ale jsem přesvědčený, že určitý vztah k ekologii nebo environmentálním otázkám by měl mít každý designér nebo designérka. Designéři totiž mají v tomto ohledu obrovskou zodpovědnost a já myslím, že v dnešní době už prostě nestačí navrhovat a vyrábět hezké věci. Je třeba začít je dělat zodpovědně a s ohledem na socioekonomické, etické i environmentální dopady. Jinak myslím, že můj projekt je pro planetu taková kapka v moři. Ale i tak mi dává smysl, protože může inspirovat, otevřít debatu a ukázat jiné přístupy, což může vést k systémovější změně. Velmi ohleduplný krok k planetě by udělali ti, co by přestali denně vyrábět a produkovat kilometry a kilometry PVC lina, které v budoucnu nikdy nepůjde recyklovat. Přitom už existují alternativy a jsou firmy, které umí vyrobit umělou podlahovinu, která se po konci své životnosti může recyklovat a nemusí skončit na skládce, kde pak bude stovky let zatěžovat naše životní prostředí. Mimochodem úplně největším znečišťovatelem naší planety je hned po ropném průmyslu ten oděvní.

zdroj: archiv Erikulum

Jaké je podle Vás řešení?

Můj profesor na umprumce vždycky říkal, že nejlepší způsob, jak dělat udržitelný design, je vyrábět vysoce kvalitní produkty, protože takové se mohou dědit i po generace a nikdo nemá důvod se jich zbavovat. Já s ním souhlasím, nicméně v módě mnohem více než třeba v produktovém designu nastal fenomén trendů. Takže si lidé kontinuálně mění svůj šatník nejen proto, že jednotlivé kusy oděvů nejsou dobře vyrobené a ztrácí kvalitu, ale protože už třeba nezapadají do nejnovějších trendů. Takže pokud se nezmění náš přístup k trendovosti, tak nás vysoká kvalita oblečení nebo produktů vůbec nezachrání, protože lidé se jich možná stejně budou chtít zbavit. Já v tomto ohledu vsázím na popírání trendů navrhováním kvalitních minimalistických a nadčasových produktů, které v tomto ohledu mohou obstát a přežít - fyzicky i duševně.

Prozradíte nám, jaký ohlas Vaše první kolekce získává? Vím, že je vše v začátku, ale přeci jen...

Úplně první zákazníci a zákaznice byli návštěvníci loňského Designbloku, kde jsem první kolekci batohů oficiálně představil. Lidé se tam hodně zastavovali, mnoho z nich si myslelo, že batohy jsou vyrobené z kůže a pak byli pozitivně překvapeni, když zjistili, že se dá takto šít i z lina. Celé mě to dost nakoplo a dalo mi to pocit, že moje práce a snažení má smysl.

zdroj: František Svatoš / Erikulum

Často, když máme práci hotovou, zjistíme, co jsme mohli udělat jinak - lépe, což nás posouvá dál... Kam se plánujete posunout teď Vy?

Nyní chci pracovat na nové kolekci a krom toho bych rád vylepšoval i produkty té stávající. Například od zpětné vazby zákazníků nebo na základě mých nápadů, jak to všechno dělat ještě líp než doposud.

Na co se můžeme v průběhu letošního roku od Vás ještě těšit?

Musím se přemáhat, ale ještě vám to neprozradím. Snad jen to, že se bude určitě opět jednat o minimalistické kousky navržené tak, aby naší planetě příliš neubližovaly. Všechny novinky se určitě objeví na webu erikulum.com.

zdroj: František Svatoš / Erikulum

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram