#FallinNike III. - Jaký sport je pro vás nejvhodnější?

#FallinNike III. - Jaký sport je pro vás nejvhodnější?

Běh, plavání, jóga, spinning, zumba, pilates... všechny je znáte, ale víte, jak často se jim věnovat, a co pozitivního vám kromě dobrého pocitu vlastně přinášejí? 

BĚH

Ideální pro: Všechny bez rozdílu věku a kondice.

Má účinek na: Zlepšení kondice, zpevnění hýžďových svalů. Po pravidelném praktikování dochází k celkovému úbytku váhy.

Kdo by se mu měl vyhnout: Ti, kdo trpí nadváhou, která při běhu způsobí enormní zátěž pro kolena, klouby, kotníky a šlachy. Lepší je pak plavání či chůze. Běh jako jakýkoliv jiný sport nerovnoměrně zatěžuje určité svalové partie, proto je dobré najít si další pohybovou aktivitu, která napomůže regeneraci a vyrovnání disbalancí v těle.

Jak (často) se mu věnovat: Pro začátečníky je ale vhodné vyhledat trenéra nejen pro správnou techniku běhu, ale také pro základní rady. Pro začátečníky 2x týdně, pro hobby běžce klidně i 3-4x týdně.

PILATES

Ideální pro: Všechny, protože se jedná o pomalé cvičení. Slučuje prvky rehabilitačního cvičení a cvičebních technik jako je jóga, tai-chi a další. 

Má účinek na: Zeštíhlení těla a velmi intenzivním způsobem aktivuje hluboko uložené svaly. Cílem Pilatesovy metody je zlepšit kontrolu nad svým tělem, posílit jej a zlepšit jeho ohebnost.

Jak často se mu věnovat: 1-2x týdně

JÓGA

Ideální pro: Každého, kdo chce zrelaxovat a přesto posílit svaly a zklidnit mysl.

Má účinek na: Rozvoj lidského těla i ducha. Zlepšuje kondici, zeštíhlí tělo, protáhne a posílí svaly. Cílem jógy je ohebnost a sjednocení pohybů.

Jak často se jí věnovat: 1-2x týdně

ZUMBA

Ideální pro: Zpestření jednou za čas, protože zumba nezahrnuje kompenzační cviky. 

Má účinek na: Úbytek váhy.

Kdo by se jí měl vyhnout: Tento typ cvičení není vhodný pro lidi s problémy v bederní oblasti a kloubů.

Jak často se jí věnovat: Občasně

PLAVÁNÍ

Ideální pro: Ty, kteří trpí bolestmi zad, kloubů a dýchacími obtížemi, protože nepřetěžuje vazy ani páteř.  

Má účinek na: Přirozeně se posílí horní polovina těla, srdeční sval, klouby si odpočinou a tlak vody na hrudní koš zapříčiní posilování dýchacích svalů (bránice, mezižeberního svalstva atd.). Pomáhá odbourat stres a nervové napětí. Skvělá je kombinace se saunou 

Jak často se mu věnovat: Pro začátečníky je vhodné pro začátek 30 minut, 1-2x týdně. 

SPINNING

Ideální pro: Nadšené cyklisty, protože se jedná o modifikaci jízdy na kole na speciálním stroji.

Má účinek na: Nohy a hýždě, také zvyšuje vytrvalost, úbytek váhy a celkově zlepšuje kondici.

Kdo by se mu měl vyhnout: Osoby s vysokým krevním tlakem, nemocemi srdce a pro osoby s výraznými problémy s klouby a páteří. 

Jak často se mu věnovat: 2x týdně

VÝZVY REDAKTOREK MÓDA.CZ

Péťa (šéfredaktorka)

"Jsem pilná. Výzvy, které jsem si dala, poctivě plním. Když jsou přede mnou eskalátory, pěkně předbíhám ty, kteří jen stojí a nechají se vést. To já už ne. A chodím na jógu. To je láska, která se neomrzí. Navíc kromě posilování těla má pozitivní vliv i na duši. A to je v mém uspěchaném světě potřeba."

Janča

"Uběhly další dva týdny a kilometry v mé aplikaci sympaticky stouply. Našlo se ještě spoustu krásných, slunečních dní a tak se vycházkovalo vlastně samo. S mýma "vlkama" a krásnou přírodou kolem to jde jedna báseň. Z tohoto pohledu tedy svou výzvu plním, už mám za sebou přes 80 km, sláva! Zato cvičení moc nedám, určitě to znáte sami, kolik výmluv si člověk najde, aby zrovna dnes necvičil a tak se pokusím to právě DNES změnit a na cvíčo se vrhnout. Místo toho jsem alespoň začala chodit na pravidelné rehabilitační masáže, a to je mnohem větší slast, no uznejte..."

Verča

"Tak fajn. Zatím jsem na tom z celé redakce nejhůř. Neběhám. Neplavu. Namísto toho jsem párkrát byla na procházce. A čistila si hlavu. Ale na plavání už se vážně těším. A možná mě trochu omlouvá i to, že bazén otevřeli teprve 1. listopadu. Takže příště slibuji, že budu mít lepší zprávy. A větší pokrok... Snad."

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram