Fotografka Lucie Drlíková: Miluji být ve vodě, pocit pod hladinou, stav beztíže, ticho

Fotografka Lucie Drlíková: Miluji být ve vodě, pocit pod hladinou, stav beztíže, ticho

Miluje vodu a pocit, který zažívá, když je pod vodní hladinou. A tak se voda stala také tím hlavním, co vídáme na jejích fotkách. Jednou by ráda vyfotila pod hladinou i módní kolekci. A tomu my tedy určitě fandíme!

1   Jak vlastně vzniklo focení pod vodou? Jak jste se k němu dostala?

Potápím se 20 let, je to moje srdeční záležitost. V roce 2008 jsem si pořídila první kompaktní fotoaparát pod vodu, rok nato první zrcadlovku. Fotila jsem pouze mořský svět. Jednou jsme se ale byli s přáteli potápět v Egyptě a den před odletem, kdy už jsme na potápění nebyly okolnosti a mě nebavilo ležet na pláži, přemluvila jsem kamarádku, abychom šly do vody vyzkoušet focení s modelkou. Do té doby jsem nikoho pod vodou nefotila a z tohoto náhodného blbnutí nakonec vznikla fotografie, která byla součástí putovní výstavy časopisu Koktejl a zároveň byla otisknuta v časopise Oceán. To byl obrovský motivační stimul.

2   Působí na Vás fotografie pod vodní hladinou svým způsobem silněji? 

Na mě určitě ano. Miluji být ve vodě, mám ráda kontakt s ní, pocit pod hladinou, stav beztíže, ticho. Ve vodě se cítím dobře.

3   S motivem vody vznikl i kalendář Underwater Fineart - jak probíhala jeho příprava?

Speciální příprava nebyla. Oslovilo mě nakladatelství PRESCO GROUP s tím, že by mělo zájem vydat kalendář s mými fotografiemi. Bylo skvělé, že mi nechali úplně volnou ruku a mohla jsem si fotografie vybrat sama. V současné době s nimi už pracuji na kalendáři pro rok 2017.

 

4   Na jakých projektech aktuálně pracujete, můžete nám poodhalit některé z nich blíže?

Mám rozdělaných několik projektů zároveň. Podvodní projekty, pak můj osobní projekt Metamorfózy jedné ženy a velmi zajímavý projekt mě čeká v prosinci. Odjíždím fotit na Bahamy s Cristinou Zenato, přezdívanou „Žraločí dáma“ anebo „Zaříkávačka žraloků“. Připravujeme projekt spojení ženy, oceánu a žraloků. Chtěla bych se v budoucnu více věnovat projektům týkajících se ochrany těchto úžasných tvorů a oceánů. Cristina je pro mě úžasná inspirace a na tuto spolupráci se velmi těším.

5   Máte nějaké fotografie, na které jste stále i po čase maximálně hrdá - Vaše nejoblíbenější exempláře a proč?

Podvodní cirkus a Rezignace jsou určitě mé oblíbené fotografie.
Moji nejoblíbenější fotografií je pro mě ale momentálně Atlantida - je to moje vzpomínka na dětství.

6   Kde čerpáte inspiraci pro podvodní styl fotografií?

Všude okolo nás. Většinou mě napadají věci a náměty na nečekaných místech a musím si to rychle někam zapsat, nebo načrtnout, jinak to pak většinou zapomenu. Můj pracovní stůl je proto oblepen různými papírky a náčrtky.

7   Uchováváte v mysli vizi focení, kterou byste ráda jednou uskutečnila a ještě se Vám to nepovedlo?

Ano, mám 2 takové. Jedna je dokonce už 2 roky stará. Čekám na vhodnou příležitost. Jedná se o náročné focení. Námět si zatím nechám pro sebe. Nerada prozrazuji předem.

8   Co a koho fotíte nejraději?

Ženy, které se chtějí vyfotit samy pro sebe a obzvláště pod vodou.

 

9   Jste zaměřena pouze na fotografování nebo i na jiný způsob umění?

Maluji na plátno, ale je to jen pro mě. Je to úžasný způsob relaxace.

10   Nám, jako módnímu webu se líbí nádherné šaty, které ve Vaší tvorbě vídáme. Podle čeho je vybíráte, jedná se o návrhářské kousky?

Některé modely si šiji sama; vyrábím si rekvizity. Nejvíc mi dal časově zabrat kostým mořské bohyně Amphitrite z fotografie Atlantida. Její korunu jsem vyráběla skoro 2 měsíce. Jinak si šaty kupuji většinou v USA, kde nacházím zajímavé kousky za dobré ceny. Velmi ráda bych jednou pracovala s módními návrháři a mým snem je focení módní kolekce pod vodou. Tak třeba jednou.

 

luciedrlikova.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram