Francouzský designér navrhl kolekci pro JK Klett s názvem Black and White by Dorian Meyer

Francouzský designér navrhl kolekci pro JK Klett s názvem Black and White by Dorian Meyer

Úspěšná návrhářka Jitka Klett do svého týmu na půl roku přizvala mladého designéra z Francie. Jak se Dorianovi líbila stáž v Česku a co by rád z české módy přiblížil Francouzkám?

dress: JK Klett, foto: Artur Koff, makeup /hair: Michaela Ohemová, modelka: Alexandra Klett

Jitka Klett si svůj výběr designéra pro půlroční stáži velmi pochvaluje, o čemž svědčí nejenom to, že mu dala volnou ruku k vytvoření nové kolekce pod její módní značkou JK Klett. Dorian Meyer je talentovaný francouzský návrhář, který se k Jitce Klett přihlásil proto, aby získal nové zkušenosti a pevnější základ pro pokračováni ve studiu návrhářství, které ho velmi baví. Svou nápaditost promítl do kolekce JK Klett Black and White by Dorian Meyer. Nejenom na to, jsme se Doriana zeptali ještě před tím, než mu stáž v České republice skončí.

S jakými očekáváními jsi přijel do České republiky na šesti měsíční stáž?

Neměl jsem žádná očekávání, jediné, co jsem chtěl udělat, bylo vyjet na stáž pryč z Francie. Nechtěl jsem sedět doma se založenýma rukama a nechat čas plynout. Praha je první světovou metropolí, kterou jsem navštívil. Chtěl jsem cestovat, seznámit se s novými lidmi, poznat novou kulturu, ale mimo to, také udělat první krůčky do světa práce. Chtěl jsem odjet z Francie a zažít stáž, organizovanou mnou a pro mě, abych prohloubil své dovednosti, rozvíjel kreativitu a zkusil ovlivnit českou módu. Také mě zajímá, jak se podniká a co vše je potřeba zařídit, aby módní dům fungoval. Neřekl bych, že jsem měl očekávání, je to spíše zvědavost a touha objevit něco nového. Od začátku jsem věděl, že z této stáže nebudu zklamaný, ať už by se stalo cokoliv, bylo by to prospěšné pro mé znalosti a dovednosti.

Jitka Klett a Dorian Meyer / foto se svolením Jitky Klett

A proč si právě tebe vybrala Jitka Klett?

Dobrá otázka! Vzhledem k našemu aktuálnímu vztahu si myslím, že si mě vybrala kvůli mému stylu a mému způsobu vnímání módy. Vzpomínám si, jak během naší seznamovací komunikace byla příjemně překvapena, když v mé přihlášce objevila mnou navržené outfity. Moc mě to potěšilo, rád ostatní příjemně překvapuji.

Česká móda je diametrálně odlišná od francouzské, jak hodnotíš oblečení českých žen?

Je pravda, že oblečení a obecně smýšlení o módě je v Česku a ve Francii úplně odlišné, ale to nic nemění na tom, že i české ženy umí být stylové – často je vídám v sukních, šatech, podpatcích, ale faktem je, že módní rozmanitost je v Česku o dost nižší.  České módě vládne klasika a „preppy“ a to na ulicích i v obchodech.

dress: JK Klett, foto: Artur Koff, makeup /hair: Michaela Ohemová, modelka: Alexandra Klett

Můžeš vyjmenovat tři věci, které bys z české módy rád přiblížil ženám u vás?

Šest měsíců je krátká doba, ale mohl jsem poznat významnou historii České republiky, bylo by podle mě zajímavé přivézt veškeré bohatství této země do Francie a vytvořit příběh, který by se dal vyprávět nejen ve Francii ale i za jejími hranicemi. Demna Gvasalia to udělala pro svou značku VETEMENTS během své show SS19 – vyprávění o vlivu komunistického režimu, rozdělení Československa, nezávislosti díky Rakousku – Uhersku ale také o architektuře v České republice by bylo dobrým začátkem, jak poznat a přivézt domů do vlasti jinou kulturu.

Na čem jste s Jitkou Klett v posledních měsících pracoval?

Myslím, že jsem dokázal, že jsem všestranný – díky tomu jsem mohl pracovat na několika projektech a projevit se při kresbě siluet a tvorbě příspěvků na Instagram, stylingu produktů na e-shop. Spolupracoval jsem na návrzích modelů z JK Klett Ready-to-wear kolekce a mohl jsem paní Klett navrhnout šaty na slavnostní večer, kde převzala v Itálii stříbrné ocenění Europeo Oscar della Moda. 

Nejvzácnější příležitostí, kterou mi Jitka Klett dala, bylo vytvořit si vlastní kolekci v její linii JK Klett. Vytvořili jsme spolu s Jitkou Klett černobílou kolekci složenou ze 3 topů/košil a 2 kalhot. Cílem kolekce je oslovit mladší generaci potenciálních klientů JK Klett. Kolekce je plná rovných linií a stylistických asymetrických prvků, které se neřídí aktuálními trendy. Je pro mě důležité vytvořit kreativní kousek, který vás bude inspirovat a bude vám dělat větší radost, než si myslíte. Je to kolekce, kterou mohou nosit všechny věkové kategorie a hodí se ke každému oblečení. V modelech naleznete také prvky pánské módy, čímž tím vznikne prostor pro styl unisex.

dress: JK Klett, foto: Artur Koff, makeup /hair: Michaela Ohemová, modelky: Alexandra Klett a Radka Kašperová

Tvá půlroční stáž brzy skončí, co nejcennějšího si budeš odvážet?

Tato stáž mi otevřela dveře ke kultuře české módy, mohl jsem se setkat s profesionály z módního průmyslu, rozvíjet svou kreativitu a zkušenosti. Naučil jsem s, že je důležité si osvojit dress code značky a také že předsudky o módním sektoru nemusí být úplně pravda. JITKA KLETT je módní návrhářka, která je i přes předsudky ostatních připravena pomoci mladým návrhářům, kteří poté předvedou, co všechno umí. Jsem jí za tuto příležitost opravdu vděčný. Tato stáž mi dodala motivaci a odhodlání se v módním průmyslu prosadit.  

Co tě čeká nyní, po návratu zpět do Francie? Kam budeš směřovat své první kroky?

Po návratu do Francie plánuji několik projektů. Mým hlavním cílem je se dostat na „La Cambre“, proslulou módní školu, která se nachází v Belgii – v Bruselu. Přijímací řízení je velmi náročné a přijímají jen těch pár nejlepších. Ke zkouškám připravuji kolekci, jejíž tématem bude moje osobní cesta, ale také se dotknu psychologie, což je téma, které mi je velmi blízké. V kolekci využívám prvky japonské kultury, asymetrie a technologických inovací. Další mou vášní je fotografování, rád bych vytvořil vlastní knihu, která bude sloužit jako mé osobní portfolio a bude ilustrována fotografiemi, na kterých se mísí móda a umění.

dress: JK Klett, foto: Artur Koff, makeup /hair: Michaela Ohemová, modelka: Alexandra Klett

dress: JK Klett, foto: Artur Koff, makeup /hair: Michaela Ohemová, modelky: Alexandra Klett a Radka Kašperová

dress: JK Klett, foto: Artur Koff, makeup /hair: Michaela Ohemová, modelka: Alexandra Klett

dress: JK Klett, foto: Artur Koff, makeup /hair: Michaela Ohemová, modelka: a Radka Kašperová

dress: JK Klett, foto: Artur Koff, makeup /hair: Michaela Ohemová, modelky: Alexandra Klett a Radka Kašperová

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram