Frank Gehry nechal svůj podpis na univerzitě v Sydney

Frank Gehry nechal svůj podpis na univerzitě v Sydney

Architekt Gehry opět čaroval! Tentokrát zanechal svůj nesmazatelný podpis na budově australské univerzity, která připomíná zmuchlaný list papíru.

Člověk, který nevěří v boha, by měl věřit alespoň ve Franka Gehryho, protože jeho tvorba je učiněným zázrakem. Novým projektem americko-kanadského architekta, který vás ostatně o jeho nadání „měnit vodu ve víno“ přesvědčí, je impozantní plastická fasáda australské obchodní školy UT.

Frank Gehry využil dostatek času, ještě před tím než v únoru 2015 započne nový semestr a po dokončení Louis Vuitton Foundation vytvořil důmyslný projekt západního křídla budovy University of Technology v Sydney, jehož stavba byla poměrně nedávno dokončena.

Celá budova je sama o sobě unikátní už jen tím, že její fasáda je z každé strany jinak koncipována. Zatímco západní stěnu, která se tříští geometrií a je pokryta pouze skleněnými tabulemi, skutečnou dominantou Univerzity se stává východní strana. Ta na první pohled působí velice plastickým vzhledem, který v pozorovateli zanechává dojem zmačkaného papíru.

 

Tohoto efektu uznávaný designér docílil vrstvením cihel vyrobených z pískovce s odkazem na tamní regionální přírodní dědictví. Onu plasticitu východní stěny ještě navíc umocňují velkoplošná okna, která vystupují ven z fasády.

 

                                     Projekt ještě ve fázi modelu

Posuďte sami, jestli se projekt v hodnotě 180 000 000 dolarů Franku Gehrymu podařil. My s poklonou soudíme, že ano.

 

Zdroj: architectureanddesign

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram