Hallstatt: Ráj na zemi

Hallstatt: Ráj na zemi

Malebné starobylé městečko ukryté v rakouských Alpách. Ročně tato obec přivítá přibližně milion lidí. Čím láká nespočet turistů?

Pomalu ale jistě se příroda probouzí ze zimního spánku a za pár dní přivítáme jaro v plné kráse. První jarní paprsky, pučení stromů či rozkvetlé první květiny budou přímo pobízet k výletům sezóny. Hledáte zajímavé místo? A co takhle rakouský Hallstatt? Vyrazte! Spokojenost zaručena.

Magická a utěšující atmosféra

Malebná víska se svým necelým tisícem obyvatel je přímo magická. Dýchne na vás zvláštní, tajemná, avšak velmi klidná a blažená atmosféra. Na tomto místě se zastavíte. Přestanete vnímat starosti a spěch dnešní "instantní" doby. Žijeme v čase, ve kterém se vše musí vykonat rychle a efektivně. Popravdě, kdo z vás, se se svými myšlenkami zastaví a vnímá přítomnost? Odpověděli jste, že vy rozhodně NE? Tím pádem je tato rakouská vesnička správnou volbou na jarní výlet.

Solné království

Není divu, že tato oblast je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Hallstatt se proslavil především těžbou soli, díky které patřil mezi nejbohatší oblasti na celém kontinentě. Za den se vyprodukovala až jedna tuna soli. Galerie uvnitř nejstaršího solného dolu na světě je díky tlaku půdy v nynější době ohrožena, a tak na podzim loňského roku byly zahájeny zpevňovací práce s cílem zachování lokality.

Pozoruhodná příroda

Zajímavou prohlídkou uvnitř solných dolů to ale nekončí, naopak začíná. Hallstatt nabízí především pozoruhodnou přírodu. Dominuje jí přibližně 6 kilometrů dlouhé Halštatské jezero. Pohled na jezero v čele s kostelem Nanebevzetí Panny Marie patří jednoznačně mezi hlavní cíle turistů. Krásu těchto dominant si můžete vychutnat také z ptačí perspektivy. Pokud nepatříte k příznivcům horské turistiky, investujte do lanovky, nechte se vyvézt na samotný vrchol, a užijte si tak výhled na jezero, město a masiv Dachstein.

Impuls pro čínskou kopii

Samotná prohlídka centra Hallstattu vás nadchne. Spatříte úzké uličky lemované krásně upravenými domy, které jsou obklopeny ovocnými stromy a truhlíky květin. Ve městě potkáte turisty především z asijských zemí. Ptáte se proč? V roce 2012 vznikla totiž v čínské provincii kopie městečka Hallstatt jako developerský projekt pro zámožné Číňany, avšak obyvatelé rakouské obce neměli ponětí o těchto plánech. Z tohoto důvodu se stává Hallstatt hlavním cestovatelským cílem asijských turistů, aby srovnali originál s kopií.

Zdroj: pinterest.com, instagram @zanetapodlahova

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram