Hamé Sweet Fashion: Rozhovor s Petrou Zákouckou

Hamé Sweet Fashion: Rozhovor s Petrou Zákouckou

Petra Zákoucká soutěží se svou ovocnou kolekcí v projektu Hamé Sweet Fashion. Nabízíme pohled do návrhářského života této jedenadvacetileté studentky Univerzity Jana Evangelisty Purkyně i na její tvorbu.

Petra Zákoucká se stejně jako velká většina ostatních soutěžících o Hamé Sweet Fashion dozvěděla ve škole. Minulý rok se tohoto projektu zúčastnila její spolužačka, tudíž si Petra první ročník prožila jen jako přihlížející. Letos ji a její ovocné návrhy porota vybrala do desítky nejlepších. Jaké má Petra zkušenosti, kdo a co na ni má vliv a co ji přimělo zvolit si zrovna cestu návrhářství?

Petro, máte s podobným projektem, jakým je Hamé Sweet Fashion, už nějaké zkušenosti? Zúčastnila jste se někdy návrhářské soutěže?

Hamé Sweet Fashion je pro mě první soutěž s oděvním designem. Během svého pobytu v USA jsem se zúčastnila dvou malířských soutěží, ale největší úspěch je pro mě druhé místo ve státním kole klubu FCCAL v kategorii Fashion Designer. Tato soutěž nebyla tak kreativní, spíše šlo o kombinační vlastnosti, ale stejně jsem za tento úspěch ráda.

Máte již zkušenost s navrhováním a následným šitím modelů, které budou prezentovány na přehlídkovém mole?

Je to pro mě první příležitost vidět svoji práci kráčet po mole. Musím uznat, že jsem z této představy velice nadšená a nemůžu se už dočkat finálového večera a vidět své modely zde naživo.

Hamé Sweet Fashion poskytlo svým finalistům odbornou konzultaci s doc. Liběnou Rochovou. Co jste si z ní odnesla? Budete ještě své návrhy měnit?

Konzultace s paní Rochovou byla velice přínosná. Změnila jsem celkový materiál. Bohužel jsem nesehnala přesný materiál, který jsem si představovala. Musela jsem tak hledat více alternativ a doufám, že moje výsledná volba byla správná. Je těžké mít nějakou představu a poté skončit na nabídce trhu.

Petro, co vás přimělo věnovat se právě návrhářství?

Odjakživa jsem tvořila různé doplňky, ať už šperky nebo kabelky, a pomalu jsem se dostala touto cestou až k oděvu samotnému. Největší impuls pro mne nejspíše byla hodina textilu během mých studií v cizině, kde mě moje vedoucí naučila základy textilní tvorby a vedla mě touto cestou. Na střední škole jsem studovala grafický design. Designu oděvu se oficiálně věnuji teprve druhým rokem na vysoké škole, takže každý den se učím nové věci.

Čím se necháváte inspirovat?

Snažím se sledovat současnou módní tvorbu, ale největší inspiraci hledám sama v sobě. Mojí největší vášní je minimalismus a geometrie, neboť věřím, že v jednoduchosti je krása. Každý oděv se chová a vypadá jinak na různých lidech, proto se snažím dělat originální věci, které svou jednoduchostí jen podtrhnou člověka samotného.

Máte návrhářský sen, který byste si jednou chtěla splnit?

Můj sen je mít vlastní módní přehlídku. Aspoň pro začátek. Rozhodně se chci módě věnovat do konce života, ale sama ještě nevím přesně jakému odvětví. Nechám se překvapit časem, kam mě moje cesta zavede.

Existuje osoba, která má na vás ve vaší tvorbě vliv?

Hned se mi vybaví Coco Chanel a její little black dress. Celkově její inovátorský postoj k módě. Snažím se nebýt ovlivnitelná, ale ovlivňují mě všichni lidé okolo mne. Každý člověk, s nímž se setkám ve mně něco zanechá a vlastně každý člověk je pro mě něčím inspirací.

Jaké je vaše oblíbené ovoce?

Moje nejoblíbenější ovoce jsou nejspíše borůvky. Každý musí mít trpělivost si je nasbírat, ale o to lépe potom chutnají. Z exotického ovoce mám nejradši lichi, ať už díky chuti nebo jeho vzhledu. Líbí se mi, jak se vnější obal skládá z šestiúhelníku a pasuje do sebe.

Foto: tvorba Petry Zákoucké

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram