Hrušky pročišťují tělo a obsahují řadu minerálních látek

Hrušky pročišťují tělo a obsahují řadu minerálních látek

Hrušky jsou lehce stravitelným ovocem a pomáhají při zažívání 

Hrušky mají i řadu minerálních látek, draslík, sodík, měď i vápník. Zmíněná kyselina listová je příznivá pro krvetvorbu, ostatní vitamíny, zejména C posilují imunitní systém. Obsažená vláknina zase pomáhá trávení. I přes poměrně dost vysoký obsah kalorií se hrušky uplatňují při redukčních dietách, hlavně pro pročišťující účinky.

Stejně jako u jablek, mnoho cenných látek se nachází ve slupce a pod slupkou, je tedy lepší plody neloupat, abychom se o ně nepřipravili. Z hrušek se vyrábí mošty, sirupy, džusy, povidla, marmelády, kompoty, ale i lihoviny a také se suší. Dají se konzumovat syrové, ale nedoporučuje se je kombinovat s mlékem, uplatňují se i v kuchyni, v moučnících a sladkých jídlech, ovocných i jiných salátech, ale i zapečené s masem. K masu můžeme přidat i hruškové pyré. Hrušky se také dobře kombinují s plísňovými sýry, dusí se ve víně nebo se i smaží.

Hermelínový salát s hruškami
Potřebujeme 400g hrušek, 320g hermelínu, 600g hlávkového salátu, 4 lžičky olivového oleje a 4 lžičky balzamikového octa. Čistý hlávkový salát natrháme na 4 talíře, přidáme na kousky nakrájenou hrušku a na kostičky nakrájený hermelín. Zakapeme zálivkou z oleje a octa.

Rokfórový salát s hruškou a avokádem
Salát připravíme ze 3 oloupaných hrušek, které nakrájíme na kousky, dále potřebujeme 200 g mladých špenátových listů (lze nahradit hlávkovým salátem), 150 g rokfóru nebo jiného plísňového sýru, 2 zralá odpeckovaná avokáda, oloupaná a nakrájená na kousky, 60 g vlašských ořechů, 3 lžičky cukru a 1 červenou cibuli, pokrájenou na tenké plátky. Na zálivku 8 lžic olivového oleje, 5 lžic červeného vinného octa, 3 lžičky cukru (lze nahradit medem), 3 lžičky hořčice, stroužek česneku (jemně nasekaný), pepř a sůl podle chuti. Cukr se dvěma lžičkami vody a ořechy v pánvi za stálého míchání zahříváme, až cukr zkaramelizuje. Horkou směs nalijeme na pečicí papír, necháme vychladnout a pak rozlámeme na kousky. Připravíme zálivku z uvedených ingrediencí, dobře promícháme. Do velké mísy (nebo přímo do čtyř talířů) naaranžujte vrstvu špenátových listů, přidáme avokádo a hrušky, cibuli a rozdrobený sýr, polijeme zálivkou a posypeme karamelizovanými ořechy.

Salát s hruškami a uzeným lososem
Na přípravu salátu postačí 1 velká zralá hruška (nebo dvě menší), hlávka čekanky, 8 plátků uzeného lososa, lístky rukoly na ozdobení a šťáva z 1 citrónu. Na zálivka potřebujeme 150 ml olivového oleje a 50 ml dýňového oleje, 150 ml balzamikového octa a 150 g medu. Hrušky nakrájíme na plátky a pokapeme citrónovou šťávou. Omytou a osušenou čekanku rozebereme na listy a pokrájíme je. Připravujeme jednotlivé porce, na čekanku položíme plátek hrušky a na něj zavinuté plátky uzeného lososa. Salát zakapeme připravenou zálivkou a ozdobíme lístkem rukoly.

Grilovaná vepřová panenka s hruškovým pyré
Potřebujeme 600 g vepřové panenky, plechovku hruškového kompotu, lžičku solamylu, sůl, pepř a olivový olej. Vepřovou panenku rozporcujeme, osolíme a opepříme. Necháme 15 minut odležet v chladu a pak ogrilujeme. Kompot slijeme, hrušky v kastrolku, ponorným mixérem umixujeme na pyré a ohřejeme je. Do slitého sirupu vmícháme solamyl, pyré tím zahustíme a za stálého míchání povaříme. Maso a teplé hruškové pyré podáváme nejlépe s brambory. Zapékané kuřecí maso s hermelínem a hruškami Připravíme si 600 g kuřecích prsíček, 300 g kompotových (nejlépe) oloupaných hrušek, 250 g Hermelínu, 100 g kompotovaných brusinek, 3 lžíce oleje, 50 g másla, pepř, špetku Vegety a sůl. Z masa nakrájíme řízky, mírně je naklepeme, osolíme, opepříme, okořeníme Vegetou a na oleji z obou stran opečeme. Řízky přendáme do máslem vymazané, zapékací misky a naklademe na ně půlky kompotovaných hrušek. Na hrušky dáme plátky hermelínu a zapečeme, asi 5 minut. Podáváme s brusinkami, jako příloha se hodí brambory i rýže.

Vepřové na hruškách s nivou
Na pekáčku nahřejeme olej, nasypeme dvě červené cibule nakrájené na plátky, rozčtvrcené 2 hrušky, rozmarýn, osolíme a opepříme. Opékáme asi pět minut, přidáme 4 osolené a opepřené kotlety a opékáme dalších 5 minut, po obou stranách, aby maso bylo uvnitř propečené. Nakonec posypeme nivou (50 g) a zapečeme, až se sýr začne rozpouštět. Podáváme s rýži, hodí se i brambory.

 

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram