Instagramová hvězda Hodan Yousuf podrobila módní průmysl kritice kvůli hidjabu

Instagramová hvězda Hodan Yousuf podrobila módní průmysl kritice kvůli hidjabu

Některé země jej omezily, některé zakázaly jeho nošení ve veřejných prostorech. Řeč je o hijabu, který je součástí oděvu ženy dle islámu.

To, co pobouřilo v této kauze instagramovou influencerku Hodan Yousuf, která je známá především v muslimském světě, není hidjab jako takový, ale to, jak jej přijal módní průmysl. Na rozdíl od politiky ve většině států Evropy podporuje móda tento oděv natolik, že podle bloggerky znevažuje jeho tradici. Modelky se fotí v hidjabu z komerčních důvodů a to je podle Hodan špatně.

Hodan Yousuf nosí hidjab již od druhé třídy. Tehdy však podle svých slov necítila váhu náboženství a nutnost cudnosti muslimské ženy, ale hlavně chtěla jako malá vypadat jako její matka. To se ale změnilo na střední škole, kdy se dozvěděla podrobnosti o významu tohoto doplňku a pocítila, jak to ovlivňuje její vztah s Bohem.

Podle Hodan Yousuf je však v muslimském světě nošení hidjabu velmi individuální. Pokud se žena rozhodne jej nenosit, rozhodně to neznamená, že by nebyla správnou muslimkou. Stejně tak to platí ale obráceně. To, že žena hidjab nosí, není to hlavní, co z ní muslimku dělá. "Když nosíme hidjab, bývá nám řečeno, že jsme utlačovány a musíme se zahalovat. Ale mě nikdo k ničemu nikdy nenutil," říká Yousuf.

Další okolností, která vlastně Yousuf nejvíce na Instagramu proslavila, byl chybný předpoklad společnosti, že hidjab jako takový nemůže být módním trendem. Ti návrháři, kteří se rozhodnou tomuto tradičnímu oblečení věnovat, se pak snaží různými způsoby inovovat a ozvláštnit hidjab novými trendy doplňky. To všechno na úkor asketičnosti a cudnosti.

"To je velmi ofenzivní. Ti samí lidé, kteří mi říkají, že bych se měla osvobodit a přestat se zahalovat, začnou o burce říkat 'Wow tohle je opravdu módní trend!' Není to vůle modelek, když si burku vezmou na jedno focení či na přehlídku. Zatímco moje burka mě identifikuje jako muslimku," říká influencerka. Hodan se také bojí, že tohle klamné komerční sdělování může vést k mylnému chápání náboženství.

Proto se Hodan Yousuf rozhodla ukázat světu muslimskou módu tak, jak by si ona představovala, že bude předváděna. Se svými kamarády pod vedením fotografa Arkana Zakharova nafotila celou módní kolekci. Díky tomu má již na svém Instagramu přes 227 tisíc followerů.

FASHION Magazine; Instagram; Twitter

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram