Jak bojovat se zamlžením brýlí při nošení roušky, poradí optometrista

Jak bojovat se zamlžením brýlí při nošení roušky, poradí optometrista

Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. Noste roušky, jsme v tom totiž společně! Jestli ale také bojujete se zamlžováním vašich brýlí při nošení roušky, pak právě pro vás je tento článek...

Naše země je již několikátý týden sužována nákazou koronaviru Covid-19. V tak těžkých časech se ukazuje, jak se náš národ dokáže semknout a bojovat pospolu s pomocí solidarity, odvahy a vytrvalosti. Bylo neuvěřitelné, jak se za pouhé dva dny celá republika zahalila do roušek, které si jako nedostatkové zboží lidé vyrobili i svépomocí ve svých domovech. Dokázali jsme, že nám není naše okolí lhostejné a že s jistou dávkou kreativity dokážeme překonat nesnáze, které krize přinesla. Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě. Nošení roušky je aktuálně z nařízení vlády povinnost. Ať už při cestě do práce, při procházce či při nákupu. Ne pro všechny je ale nošení roušky ideální a bez překážkové omezení. Například nositelé brýlí se jistě potýkají s velkým nešvarem. Dýcháním v roušce se stává, že teplý vzduch zamlží skla brýlí. Jak bojovat proti tomuto nešvaru nám poradí optometrista společnosti Alensa Kristýna Štěbetáková.

1.Vyberte si správnou roušku

Na trhu naleznete několik typů roušek. Ne všechny jsou však k dispozici. Mnoho tipů na jejich výrobu najdete i na internetu. Pro nositele brýlí je nejdůležitější, aby rouška seděla na nose, tedy přiléhala v horní části. K tomu jsou vhodné například roušky se všitým drátkem, díky kterému si tvar horní části můžete vymodelovat podle svých parametrů.

2. Roušku natáhněte až k očím

Pokud si roušku natáhnete co nejvýše a brýle naopak posunete na spodní hranici nosu, zamezíte tak neustálému mlžení. 

3. Použijte Jar

Pravidelné čištění brýlí je velmi důležité. Nejen v době krize a hrozby nákazy nebezpečným virem, ale je to také dobrý návyk, který je třeba si osvojit obecně. Jar navíc pomůže při zamlžování brýlí. Můžete použít i speciální postřiky na brýle.

4. Zkuste mýdlo

Pokud po ruce nemáte speciální postřik, ani speciální vlhčené ubrousky na brýle nebo Jar, zkuste obyčejné tuhé mýdlo. Brýle se vám nebudou mlžit a částečně je i vydezinfikujete.

5. Noste čočky

Kontaktní čočky jsou snad nejjednodušším řešením při problémech se zamlžováním brýlí, když nosíme roušky. Nejideálnější jsou pak jednorázové kontaktní čočky, které po použití vyhodíte a zamezíte tak přenosu virů a bakterií.

6. Pořiďte si brýle s hydrofobní úpravou skel

Hydrofobní skla jsou speciální skla, která dokážou odpuzovat vodu. Jedná se o úpravu povrchu skel. Brýle se tak rychle odmlžují a nezůstávají na nich nečistoty, které bychom pak museli složitě odstraňovat. Tyto skla si navíc můžete objednat online bez potřeby návštěvy optika s použitím virtuálních skel. Vaše brýle vám tak přijdou za několik dnů poštou.

A na závěr si pro vás optometrista společnosti Alensa Kristýna Štěbetáková připravila ještě jeden tip. Věděli jste, že proti zamlžování brýlí pomůže i obyčejná pěna na holení? Pomocí hadříku a pěny vyleštíte skla brýlí do sucha. Ochranná vrstva, která na brýlích ulpí, pak udělá svoje. Tento jednoduchý trik určitě vyzkoušejte. A nezapomeňte chránit sebe a své okolí. Společně to zvládneme!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram