Jak je to dnes s používáním klokaní kůže?

Jak je to dnes s používáním klokaní kůže?

Lidé se baví o palmovém oleji, kožené kabelce a kožešinovém límci. Možná se na chvíli trochu opomnělo používání klokaní kůže. Protože ještě nevymizelo. Jen vlna okolo něj se na chvíli uklidnila. 

Používáním klokaní kůže se nechvalně proslavila sportovní značka Nike. Ve svých velkonákladových kampaních nás přesvědčuje o tom, jak díky jejím produktům můžou profesionální sportovci dosáhnout vysokých výkonů. Propagace už se ovšem nezmiňuje o materiálu, z něhož jsou zejména fotbalové kopačky vyrobené. Přesto je na krabici dohledatelný nápis klokaní a kozí kůže. Jelikož se klokaní kůže pyšní svou skvělou lehkostí, je pro výrobu kopaček naprosto ideální. Jako jedna z mála je navíc také velmi pevná a pružná. Bota z ní snadno přilne na nohu a umožňuje potřebné zrychlení a podporuje také prudké změny pohybu napříč různými povrchy. Co víc si může fotbalista od kopaček slibovat, že... 

Jenže použití klokaní kůže vyvolalo vlnu nesouhlasu zejména u skupin lidí bojující za práva zvířat a aktivistů. Petici za konec používání klokaní kůže podepsalo už přes čtvrt milionů příznivců a to i z řad profesionálních fotbalistů. Například David Beckham přestal nosit kopačky z klokaní kůže už v roce 2006. Byť klokani nepatří k ohroženým zvířecím druhům, Austrálie, která ročně exportuje jejich kůži za více jak 842 miliónů korun, má uzákoněné podrobné informace, za jakých lze klokaní kůži získávat. Jedním z těch nejvíce odstrašujících je nařízení, že když má klokaní samice během porážky v kapse malé mládě, musí být zabito i to, a to přímou střelbou do hlavy, která zničí mozek klokáněte. 

Nike není jediný, který klokaní kůži využíval. Do kategorie výrobců spadala také značka adidas - ta se ovšem v roce 2012 zavázala a tento materiál používat přestala. Nike představil poslední obuv z klokaní kůže dříve v roce 2016, takže ano, opravdu je tento problém stále aktuální... Navíc se tomu tak stalo poté, co Nike v roce 2014 taktéž přislíbilo, že už klokaní kůži využívat přestane. Vina ovšem není jenom tady, italská značku Gucci použila stejný materiál na lofares ve své jarní kolekci 2017! Nyní všechny nositele a výrobce klokaní kůže vyzývá australská skupina PETA, aby s tím okamžitě přestali, protože klokani jsou inteligentní zvířata, která pro výrobu těchto bot trpí. 

imscouting.com ; footwearnews.com ; ebay.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram