Jak a proč vytvářet módní nástěnky

Jak a proč vytvářet módní nástěnky

Módní nástěnka. Metaforicky i doslovně. Záleží, jak si pojem fashion mood board chcete přeložit.

Nástěnka nálady?

Mood board - v překladu opravdu nástěnka, která reflektuje určité pocitové ladění člověka, které se odráží v jeho náladě. V tomto případě nám slovo nálada slouží i jako označení pro ucelení jisté kompozice. Módní mood boardy se vytváří s dvěma hlavními cíly - kreativně se projevit a zároveň inspirovat. Proto bývají laděné do jedné barvy a jejích odstínů. Právě barva bývá nejčastějším jednotícím prvkem celé koláže. Fashion mood board se může sestávat z mnoha věcí, které ve výsledku ani nemají nic společného s oblečením. Každá ale plní svůj účel. Buď je do nástěnky zařazená kvůli své nápaditosti, barvě nebo proto, že celkovou koláž vyvažuje. Do módních nástěnek můžete kromě módy zapojit fotky jídla, kresby, přírodu, vzorníky barev a design. 

Být kreativní a inspirovat!

Čas rozhodnutí - digitální nebo papírová podoba

Fashion mood board můžete vytvořit jak na počítači, tak na papíře. Co je vám bližší? Digitální podoba skýtá více možností a všechny výhody papíru se vám pokusí vynahradit. Ve speciálních programech nebo třeba zdarma online na Polyvore si můžete vybrat z tisíců a desetitisíců oblečení pro ženy i muže, bytové doplňky, nábytek a kosmetiku. Koláž můžete doplňovat texty, různými povrchy, vzorníky barev, piktogramy a fotkami. Všechno to, co umí online podoba, však umíte s trochou šikovnosti i vy na papíře. Fyzická papírová podoba vám navíc umožní použít odstín vaší oblíbené rtěnky, který stačí přelepit izolepou, zaprášit papír očními stíny nebo vyhrát si s 3D a navrstvit temperu nebo přilepit kusy látek. 

Olepené zbarvené prsty a výsledek na papíře, nebo pěkně načisto v digitálu s nekonečnem možností?  

Bláznivá směsice, nebo řád a pořádek

Možná, že když se řekne mood board, představíte si směsici výstřižků z novin i časopisů bez ladu a skladu nalepených přes sebe. Ano, i tak může vypadat módní nástěnka a nezáleží, jestli v digitální, nebo fyzické podobě. Pokud se vám daleko více zamlouvá předem určená struktura a řád, můžete si mood board udělat systematický a pravidelný. Ostatně jde o vaši nástěnku módních nápadů a nálad, nemusíte ji komukoli podřizovat. 

Fotky, lepidlo, štětce, barvy a bílý papír. Čas začít. 

   

pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram