JAK SCI-FI OVLIVNILO SVĚTOVOU MÓDU?! (1. DÍL)

JAK SCI-FI OVLIVNILO SVĚTOVOU MÓDU?! (1. DÍL)

Sci-fi filmy jsou plné odvážných předpovědí a mají vliv na svět módy. Návrháři se po celá desetiletí inspirují sci-fi a my vám v novém módním seriálu ukážeme ty nejlepší.  

Barbarella (1968)

Kontroverzní sci-fi snímek Barbarella obsahoval odvážné modely z dílny návrháře Paco Rabanne, který pro film vytvořil odvážné bodysuity, bikiny a vysoké kozačky. Co se vesmírných prvků v módním světě týče, určitě musíme zmínit návrháře jménem Rudy Gernreich, který byl v roce 1967 časopisem Time Magazine titulován jako návrhář s nejlepší představivostí. Dalším důležitým návrhářem, který se rád vyžíval v podobné atmosféře je Andre Courrèges, jenž dokázal spojit retro prvky s futurismem a také díky tomu získal výrazné ohlasy. Velmi často ve svých kolekcích využíval metalicky vyhlížející materiály a geometrické tvary jako způsob zdobení. Také je známý tím, že své modely doplňoval celkem výstředními klobouky. Návrhář se netají faktem, že kostýmy navržené pro snímek Pátý element byly z části inspirovány Rabannovou tvorbou pro film Barbarella. Zmínění návrháři nejsou jediní, kteří tento galaktický směr udržují na vrcholu, podívejte se například na Jeremyho Scotta a jeho jarní kolekci 2016.

Na obrázku zleva vidíte Gigi Hadid na přehlídce Jeremyho Scotta (JARO/LÉTO 2016), jenž pro kolekci čerpal inspiraci právě ve snímku Barbarella. Dále herečku Jane Fonda, která ve filmu ztvárnila hlavní roli. Třetí fotka opět ukazuje modelku prezentující oděv inspirovaný Barbarellou během Swim Weeku 2015 a nakonec Jane Fonda jako Barbarella v jejím typickém filmovém kostýmku. Jak si můžete všimnout, prvky z filmu z roku 1968 stále zasahují do módní branže i o 49 let později.

A co myslíte vy?  Líbí se vám tento styl oblékání? 

Victor Virgile/Gamma-Rapho/Getty Images,
Everett Collection, Frazer Harrison/Getty Images

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram