Jak se tvoří svatební šaty - 2. část

Jak se tvoří svatební šaty - 2. část

Přípravy svatebních šatů začínají. Jak se z ničeho stane něco, co budou všichni ve váš velký den obdivovat a v čem vám bude dobře? Proces vytváření svatebních šatů vám ukážeme na šatech nevěsty Péti a její návrhářky Daniely Ettlerové.

Bloumáte po půjčovnách svatebních šatů a ne a ne si vybrat. Moc velké sukně, moc krajky, moc načinčané šaty. Moc malé sukně, málo krajky, málo načinčané šaty. Je to boj. Druhů střihů svatebních šatů jsou desítky, máte na výběr ze stovky možných kombinací. Ale vlastně vás žádné pořádně nezaujmou. Tak co teď? Nevěsta Péťa, kterou jsme při její pouti za perfektními svatebními šaty sledovali, to měla přesně takhle. ,,Nechtěla jsem klasické svatební šaty bez ramínek a s velkou obručí. Náhodou jsem objevila značku Daya a když jsem se s Danielou Ettlerovou sešla, bylo jasné, že mi šaty ušije ona," říká ke svému hledání Petra.

O tom, nechat si svatební šaty ušít na míru, nejspíše hned od začátku nepřemýšlíte. Však je to určitě drahé. Z takového omylu vás ale vyvedeme. Nechat si šít šaty u lokálních návrhářů vás vyjde na pár tisíc korun, avšak musíte zvážit všechny pro a proti. Samozřejmě závisí na tom, jakého návrháře si vyberete. Cena půjčení šatů v některém z větších salonů může být stejná nebo hodně podobná tomu, co zaplatíte návrháři za to, že vám ušije šaty přímo pro vás. Nemusíte se pořád strachovat, že je někde hodně ušpiníte a pak už se nedoplatíte. A zůstanou vám. Nebo je můžete prodat. Nebo si je můžete přeci jen pověsit do skříně a občas se na ně nostalgicky dívat.

Cena svatebních šatů na míru se pohybuje zpravidla od 15 do 20 tisíc korun. Ušít si samozřejmě můžete nechat i šaty levnější nebo dražší. Záleží na tom, jak jednoduché nebo naopak složité budou, co všechno na nich budete chtít mít a z jakého materiálu se budou tvořit. Cena zahrnuje návrh svatebních šatů, svatební šaty na míru a jejich vytvoření, materiál, aplikace, zkoušky a práce švadleny. Navíc je proces vytváření svatebních šatů tradičně chápán jako příprava nevěsty na nový život. Pokud si do svatebních šatů a jejich finální podoby budete moci mluvit, budou přesně takové, jaké jste si je představovala.

Návrhy šatů vám návrhář zašle po první schůzce. Pétě, kterou jsme na zkoušku svatebních šatů následovali, přišly od Daniely Ettlerové tyhle tři skicy. Posléze se u šatů ještě upravoval horní díl. Které si vybrala a jak vypadá výsledek (je samozřejmě ách a óch), uvidíte v dalším článku příští čtvrtek.

O tom, co ohledně svatebních šatů říká a radí návrhářka Daniela Ettlerová, si můžete přečíst tady.

Foto: pinterest, Daniela Ettlerová / DAYA

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram