Jak se vybavit na běhání ve tmě?

Jak se vybavit na běhání ve tmě?

Jak běhat v šeru nebo ve tmě tak, aby to pro vás bylo bezpečné a pohodlné?

Nastává období, které není zrovna přátelské k venkovnímu běhání, ale my pro vás máme pár tipů, které vám takovou sportovní aktivitu v zimě zpříjemní. Ať už tehdy, kdy je vám venku při běhání zima nebo tehdy, kdy ve tmě nejste vidět. Málokomu se totiž poštěstí jít si zaběhat během dne - a když ven vyrazíte ráno nebo večer po práci nebo škole, je ještě nebo už tma. Co vám běh v zimě a tmě o trochu vylepší a udělá ho bezpečnějším?

Buďte vidět

Nejenže může být běhání ve tmě trochu strašidelné, může být především nebezpečné. Ve tmě nebo šeru toho vy sami moc nevidíte, a ostatní nemusí vidět vás. Proto je vhodné běhat ve svítivě barevném oblečení, obout si na nohu barevné boty výrazných odstínů a na hlavu nasadit čelovku. Nebude to nejstylovější, ale věřte nám, není nic horšího, než si při běhání ustlat, ať už běháte po asfaltu, nebo lesní cestě. Navíc vás tak uvidí i projíždějící auta a cyklisté, a tím se vyvarujete střetu. Postačí i světelný pásek kolem ruky, svítivá vesta nebo výrazné X na zádech.

Ztlumte si hudbu

Našlapané pecky vám určitě nejlépe hrají do kroku, když si písničky pustíte pořádně nahlas, ale myslete na své bezpečí. Neplatí to jen pro zimní měsíce - s hlasitou hudbou v uších nevnímáte potenciální nebezpečí, a máte opožděné reakce. Hudba vás namotivuje, i když nebude tolik nahlas a vy si tak budete více všímat svého okolí.

Telefon s sebou

Telefon si většina z nás k běhání přibírá běžně, protože v něm má staženou běžeckou aplikaci. Ale ani ti, kteří aplikace nevyužívají, by na mobil neměli zapomínat. Nikdy nevíte, co se vám může stát a pokud k něčemu dojde, s nabitým mobilem si můžete rychle zavolat o pomoc.

Neběhejte do neznáma

Běhejte po známé trase, nebo se s novou trasou před běháním lépe seznamte. Zabloudit za denního světla je otrava, ve tmě to ale není žádný med a vy se budete hůře orientovat. Nebo si k sobě přiberte zkušenějšího běžce, který se už po trase orientuje, můžete si ušetřit zbytečné kilometry navíc.

Zdroj: runningshoes.com, pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram