Jak si správně vybrat jehly?

Jak si správně vybrat jehly?

Život na jehlách nemusí být peklo, stačí si správně vybrat a svůj výběr v obchodě rozhodně neuspěchat. Co byste měly o vysokých podpatcích vědět a podle čeho vybírat?

Jehly, klíny a platformy jsou jen základním výčtem typů podpatků, které podtrhují ženskost a ve světě módy jsou v podstatě nesmrtelné. Ať už jsou pohodlné nebo ne, vždy nesou určitý punc elegance. Navíc většina typů a především jehly prodlužují nohy a my se v nich cítíme jednoznačně sexy. Ale trávit celý den na podpatcích může být mnohdy velmi namáhavé, v některých případech i nezdravé.

Jak tedy vybírat boty na podpatcích, abychom měly maximální pohodlí?

1. Bota vám musí dokonale padnout. Nesmí nikde nic dřít ani tlačit.

2. Vždy je zkoušejte v silonových ponožkách, ať víte, jak vám bota sedne.

3. Výška „zdravého podpatku“ se pohybuje kolem 1,5 cm. Dlouhodobé a pravidelné nošení vyšších podpatků může ovlivnit celkové držení těla, zvyšovat napětí zádového svalstva a mnoho dalších.

4. Než samotná výška podpatku je důležitější materiál, z kterého je bota ušita. Favoritem mezi kvalitními materiály je přírodní kůže. Kožená by měla být celá bota – podšívka, stélka i celá vnější část. Kůže je na rozdíl od syntetických materiálů prodyšná a navíc časem trochu povolí a dokonale se přizpůsobí vaší noze.

5. Prsty ve špičce boty vás nikdy nesmějí tlačit, ani palec nemá být tlačen do středu špičky. Takovéto stažení prstů k sobě většinou způsobují boty s úzkou dlouhou ostrou špičkou, které deformují prsy a proto nejsou vhodnou obuví k častému či dlouhému nošení.

6. Důležitý je i opatek, výztuž patní části obuvi, která patu obepíná. Ten by měl být dostatečně pevný, protože musí udržet patu ve správném postavení a tím napomoci k udržení správného tvaru podélné klenby chodidla.

7. Stélka musí být naopak dobře ohebná a dostatečně široká, neboť tvoří nášlapnou část obuvi. Stélka je lepenkový nebo usňový dílec, na kterém je připevněn svršek boty a podešev.

8. Velkou roli při zkoušení obuvi hraje i povrch podlahy. Například koberec chůzi změkčuje. Pro reálnou představu o pohodlnost boty je na zkoušení ideální linoleum nebo dlažba.

9. Nepodceňte načasování. Naplánujte si nákup bot na podpatku na takovou denní dobu, v jakou chcete dané boty nosit. Musíte přeci počítat s tím, že nohy během dne natékají.

Při výběru bot na vysokém podpatku si dejte opravdu záležet. Nevhodný výběr vám může po delší době způsobit bolesti kolen a kyčlí či oslabení vazového i svalového aparátu nohy. Jistotou pro vás může být obuv s patentovanou technologií Insolia, kterou však najdeme jen u značek jako Marks & Spencer a Baťa. Díky této technologii se přenáší větší část váhy ze špičky na patu a tak dochází k odlehčení přední části chodidla. To pomáhá odstraňovat napětí a bolest v nohou. Navíc je chůze na vysokých podpatcích pohodlnější a stabilnější.

Když už si pořídíte nové podpatky, myslete také na jejich ochranu. Jak zabránit odření a jinému poškození se dozvíte ZDE.

BOTY S INSOLIA:
 
  

Obrázky: pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram