Jak si užít léto a nepřibrat zbytečná kila!

Jak si užít léto a nepřibrat zbytečná kila!

Léto je obdobím dovolených a prázdnin, stejně tak ale skýtá i nespočet nástrah, které dokáží pošlapat vaši tvrdou práci a odříkání ve snaze o dokonalou postavu.

Kromě dovolených a prázdnin, na které se s přicházejícím létem těšíme nejvíce, je léto také obdobím vhodným pro aktivní pohyb v přírodě, obdobím čerstvého ovoce a zeleniny, ale také obdobím hřešení a možného nabírání už tak pracně shozených kil.

Nebezpečí číhá prakticky na každém kroku. Při snaze o ochlazení našeho organizmu tak nejčastěji saháme po přeslazených zmrzlinách či nápojích v podobě limonád. Tu největší hrozbu pro naše schránky ale představuje velmi oblíbené grilování. Jistě nebudete muset dlouho pátrat v paměti a hned se vám vybaví zahradní party s přáteli doprovázená opulentním kouřem provoněnou večeří.

Jde to ale i tak, abychom si léto užili a přitom nepřibírali zbytečná kila navíc. Zde je 5 užitečných rad a tipů jak si užít léto a nepoznat to na váze.

1. Vyhýbejte se alkoholu!


 

Nejen že alkohol podporuje dehydrataci organismu, ale jedna sklenička alkoholu obsahuje okolo 120 kcal, což představuje asi 6-7 kostek cukru nebo jeden chlebíček se salátem. Vyzkoušejte raději varianty drinků bez alkoholu, na výběr máte například Virgin Pina Coladu nebo Chaptaco

2. Grilování

Mezi jedny z největších omylů během letních grilování patří tmavé a bílé klobásky, bílé pečivo a tak v Česku oblíbené vepřové řízečky. Pro fit figuru by toto vše mělo zůstat zapovězené a vy byste měli volit z chutných specialitek například steaků z tuňáka, grilovaných ryb, čerstvé či grilované zeleniny nebo třeba krevetových špízů.

3. Pikniky

Zapomeňte na kupované sendviče, chipsy a sušenky bohaté na kalorie! Naopak si připravte raději nějaký ze salátů. Inspirovat se můžete například salátem z kostiček libové šunky, rajčat, paprik a tuňáka.

4. Zdravé mlsání

A co když vás přepadne mlsná? I to se dá zdravě zvládnout. Mlsat můžete například chutnou zeleninu či ovoce, a to během celého dne formou svačinek. Jelikož ovoce obsahuje cukry, mělo by se konzumovat v menším množství než zelenina ideálně k dopolední a odpolední svačině. Čerstvé či tepelně upravené zeleniny se doporučuje konzumovat zhruba 0,5 kg denně během odpoledne a večera. Pokud i tak máte chuť se zakousnout do něčeho jiného, můžete zvolit mezi celozrnnými sušenkami, proteinovými tyčinkami, sušeným ovocem či oříšky.

5. Nezapomínejte na sport!

Základní rovnice pro úbytek hmotnosti je naprosto jednoduchá: vydat více energie, než jste přijali. Léto je skvělá příležitost pro zdravý sport, který nezatěžuje klouby, například plavání nebo kolo. Pokud však nemáte přes týden čas na sporty, snažte se alespoň chodit více pěšky. Ideálně byste měli každý den ujít 10.000 kroků.

 

Zdroj: naturhouse.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram