Jak vybrat perfektní krém na obličej bez kosmetičky

Jak vybrat perfektní krém na obličej bez kosmetičky

Jednoduchý, užitečný a nezbytný kosmetický přípravek, který by neměl chybět v žádné kosmetické taštičce, to je pleťový krém. Na výběr je takřka z nekonečného množství druhů, v široké nabídce je někdy takřka nemožné se zorientovat.

My vám poradíme, jak vybrat ten nejlepší krém na obličej. Stačí pouhé tři minuty čtení, aby vaše pleť oslnila úplně všechny!

Pleťový krém by měl odpovídat typu vaší pleti

První a nejdůležitější rada je velmi prostá: pokud máte suchou pleť, kupujte krém určený právě na ní. Úplně to samé platí pro další tři typy pleti: normální, mastnou a smíšenou.

Normální pleť je zdravá bez vrásek, rozšířených pórů a bez mastného lesku.

Mastný typ pleti charakterizuje nadměrná činnost mazových žláz, rozšířené póry, mastný lesk nebo výskyt akné.

Suchá pleť je tenká, často citlivá a vyvolává pocity pnutí a suchosti. 

Smíšený typ pleti má mastnější tzv. T-zónu (čelo, nos, brada) a sušší nebo normální tvář. 

Normální typ pleti potřebuje lehkou a jemnou hydrataci. Mastné krémy s hutnější konzistenci ji mohou jen ublížit. Krém by měl obsahovat zvlhčující složky.

Mastná pleť potřebuje krémy na bázi gelu, které mají lehkou konzistenci a zbytečně pleť nezatěžují a neucpávají póry. Mohou obsahovat matující složky, které absorbují přebytečný kožní maz. Krém pro mastnou pleť má regulovat funkce mazových žláz, proto ve složení ćasto nájdeme Aloe Vera, extrakt z měsíčku, vitamíny A a E, zinek, allantoin a bisabolol.

Pro suchou pleť budou nejlepší volbou krémy s mastnější texturou, které obsahují kyselinu hyaluronovou, glycerin či bylinné extrakty. Pleti poskytnou potřebnou hydrataci a ochranu. 

Smíšená pleť je velmi náročná, protože kombinuje mastný typ pleti s normální nebo suchou. Čelo, nos a brada musí být zbavené mastnoty, zatímco tváři musíme poskytnout dostatečnou hydrataci. 

Vybírejte pleťový krém podle věku

Co naplat, pokožka v každém věku vyžaduje poněkud odlišnou péči. Mladá pokožka ve věku od 18 do 25 let potřebuje intenzivní hydrataci a výživu, aby se zabranilo příznakům předčasného stárnutí. Od 25 do 35 let můžete zařadit do každodenní péče krémy s obsahem kolagenu, které pomáhají předcházet vzniku vrásek a zlepšují krevní oběh. Krém by měl také obsahovat vitamíny, antioxidanty a další výživné látky. Od 40 let se doporučují pleťové krémy, které obsahují kolagen a elastin, pleť vyhlazují a zpomalují proces stárnutí.

Rady na závěr

• Drahé neznamená kvalitní! Nenechte se zmást, rovnice čím vyšší cena, tím lepší pleťový krém neplatí. Vysoká cena kosmetického přípravku není známkou kvality. Levnější produkt může být pro vaši pleť ten pravý – vždy je třeba přečíst si složení.

• Před nákupem jakéhokoliv kosmetického přípravku je lepší pořídit si tester. 

• Označení „bez parabenů“ nebo „bez síranů“ neznamená, že kosmetický přípravek neobsahuje jiné chemické látky. 

• Dobrý krém je průhledný nebo má bílou barvu a jeho konzistence je stejnorodá a měkká.

• Dávejte si pozor na datum spotřeby a také na to, kolik měsíců od otevření můžete kosmetiku používat.

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram