Jak vybrat vhodnou kosmetiku proti padání vlasů

Jak vybrat vhodnou kosmetiku proti padání vlasů

Nadměrné a nežádoucí padání vlasů je podmíněno mnohými faktory. Prořídlé vlasy trápí i ženy a pokud k nim patříte i Vy, určitě hledáte způsoby, jak nechtěnému padání vlasů předcházet a jak řešit tento nepříjemný problém.

Příčiny  padání vlasů u žen

Nejčastější příčinou padání vlasů u žen jsou hormonální změny (a že se jich v životě ženy děje hodně). Patří sem období menopauzy, těhotenství, užívání antikoncepce nebo i poruchy štítné žlázy.  Tou dobrou zprávou je, že pokud je vypadávání vlasů způsobené hormonálními změnami, jedná se ve většině případů pouze o dočasný stav. Takové padání vlasů po porodu nebo padání vlasů při kojení je velice častý jev. Tak jak mnohé těhotné ženy (a jejich partneři) mnohdy rádi říkají, to ty hormony. Po odstranění spouštěcí události se ale růst vlasů většinou vrátí do normálu.


 Zdroj: Pexels

Ženám nejčastěji vypadávají vlasy difúzním způsobem, tedy rovnoměrně po celé hlavě. Příčinou může být kromě výše uvedeného telogenního efluvia i dědičné padání vlasů, jak jej známe u mužů. Při androgenní alopecii je však situace horší, takovéto padání vlasů dnes dokážeme pouze zpomalit, ne docela zvrátit. Pokud vlasy vypadávají v chomáčích, může být příčinou alopecia areata, což je další z typů padání vlasů. Tento není přesně objasněn, jde však o nadměrnou reakci imunitního systému, který začne napadat právě folikuly.

U žen dochází k padání vlasů velmi často i kvůli nevhodné péči o vlasy – přílišné používání chemie, přílišné upravování a namáhání vlasů kvůli účesům. Upjaté culíky mohou vést k trakční alopecii. Psychické problémy zase mohou vyústit do trichotillomanie – nevědomému vytrhávání vlasů. Oba tyto typy padání vlasů se dají zastavit a obnovit růst vlasů. Nesmějí ale být příliš poškozené kořínky a vlasová pokožka.


Zdroj: Pexels

A nesmíme zapomínat ani na stárnutí samotné. Kromě toho, že se stáří na vlasech projevuje šedivěním, jsou starší vlasy mnohem křehčí a tenčí než vlasy mladé.

Možnosti  léčby

Od příčiny padání vlasů se pak odvíjí léčba padání vlasů. A také její úspěšnost. Při nevhodné péči a při většině případů telogenního efluvia mohou zabrat i takzvané "babské recepty". Musíte také vědět, jestli udržujete v dobrém stavu vyrostlé vlasy, nebo dodáváte živiny vlasové pokožce a nově vyrůstajícím vlasům. I proto mají význam jednak vlasové zábaly, šampony, také vitaminy i vodičky na vlasy.

Při androgenní alopecii zase musíte zabránit látce DHT, aby ničila folikuly, ze kterých vyrůstají vlasy. Na to jsou vhodné rostlinné extrakty i pilulky, nejčastěji používaný a nejúspěšnější z přírodních látek je saw palmetto.

Když už se vám podaří odstranit prvotní příčinu padání vlasů, pomohou i vlasové aktivátory, aby podpořili růst nových a opět silných vlasů.

Na co se zaměřit při výběru kosmetiky

Volte vhodné kombinace látek v šamponech. Tyto kromě nejnovějších látek proti padání vlasů obsahují i bylinné výtěžky známe a používané již v dobách našich prababiček. Kopřiva, heřmánek, rozmarýn i různé oleje pomáhají vlasové pokožce. Jedny bojují proti infekci na vlasové pokožce, jiné ji prokrvují a další působí jako balzám na dlouhé vlasy. Nezapomínejte, že čím je vlas delší, tím je starší a zaslouží si také vhodnou péči. Proto si můžete dopřát šampon na padání vlasů i kondicioner na získání objemu. Také vlasové aktivátory na růst či vitaminy proti padání vlasů. Existují dokonce vitamínové doplňky vhodné právě pro těhotné ženy a kojící maminky.


Zdroj: Pexels

 

Jak často produkty na vlasy používat

Na každém produktu péče o vlasy je uveden i návod na používání. A tím se třeba řídit. Není pravda, že za padání vlasů mohou šampony (pokud tedy nejde o chemickou bombu, která vlasy ničí...). Šampony se mnohdy používají i denně nebo 5x do týdne – zejména při dědičném padání vlasů. Právě proto nesmí obsahovat škodlivé látky, které by vlasy a vlasovou pokožku vysušovaly a dráždily. Vlasové masky a olejové zábaly bývají většinou jakási forma relaxace používané jednou nebo dvakrát týdně. Vlasové aktivátory, označované mnohdy laicky jako vodičky na vlasy, se používají i denně.

Jak již bylo řečeno, držte se návodu na používání a dejte zvolenému produktu šanci. Někdy se účinnost projeví až po měsíci užívání, nebo později.

Jaké jsou účinné látky proti padání vlasů

Při léčbě androgenní alopecie je třeba se zaměřit na snížení aktivity androgenů. Používají se takzvané antiandrogeny, například Minoxidil, Nanoxidil (novější alternativa bez nežádoucích účinků minoxidilu) či Saw Palmetto (přírodní alternativa).

Léky a šampony přitom mohou obsahovat i více účinných látek, ne jen jednu. Ketokonazol i omega 6 mastné kyseliny působí protizánětlivě, peptidy mědi mají regenerační i antioxidační účinky. Bylinné výtěžky v sobě spojují péči o vlasy i vlasovou pokožku. Pročišťují, stimulují, podporují cirkulaci. Hledejte třebas rozmarýn, levanduli, aloe veru, kopřivu, lopuch, měsíček, pískavici i lněná semínka.

Podpora léčby doplňkami stravy

Doplňky stravy dodávají tělu ty správné živiny potřebné pro jeho správné fungování. I když v našich zeměpisných šířkách bývá podvýživa a nedostatek vitamínů málokdy primárním problémem při padání vlasů, má tělo při přerozdělování zásob své priority. A vlasy (i kůže a nehty) se nachází až na konci zásobovacích priorit, pokud se vám nějaké látky nedostává. I proto je moudré zabezpečit ty správné živiny pro růst vlasů. Tělo si je už rozdistribuuje samo. K dispozici jsou vitamíny proti padání vlasů a na podporu růstu vlasů, které v sobě kombinují ty správné vitamíny, minerály a další látky, prospěšné vlasům.


Zdroj: Pexels

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram