
V dnešní době stále někam spěchám a tak raději sníme, co nám pod ruku přijde. Snídaně vynecháváme, obědy nestíháme a večeře nám to vše vynahradí. To je omyl číslo jedna. Zdravě jíst znamená nejen jíst zdravé jídlo, ale také si ho umět v klidu vychutnat, protože klid je právě to podstatné. Zdravě jíst neznamená, že se budete omezovat v jídle, vynechávat oblíbené pochutiny a hladovět. Zdravá výživa musí obsahovat vyvážený poměr uhlohydrátů, bílkovin, tuků, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Divíte se kde jsou cukry? Uhlohydráty jsou cukry, jen odborně nazvané.
Jídlo by nemělo být o kvantitě, ale kvalitě. Tělo rozhodně potřebuje cukry a to v podobě jednoduchých i komplexních. Zdrojem jednoduchých cukrů je ovoce a komplexních například rýže. Jednoduše bez cukrů by to nešlo. Naše strava by měla být co nejvíce pestrá, bohatá, kvalitní, čerstvá a rozdělená do několika denních dávek. Jak se říká, raději méně a častěji. Nesnažte se vyhýbat jídlu, nepomůže vám to. Ztratíte sice na hmotnosti, ale to je způsobeno vodou, kterou přestanete s jídlem přijímat. Měli byste také dodržovat pitný režim. Nemyslím tím alkohol, ale čistou vodu. Ideální je vypít 2-3 litry denně této tekutiny.
Zdravé neznamená nejedlé. Zdravá kuchyně je výživná, ale i dobrá. Začněte jíst více rýže, těstovin, obilovin či brambor. Nemyslete si, že musíte vynechat maso. Zkuste jen více konzumovat bílé maso jako je kuřecí či krůtí. Nezapomínejte ani na ryby. Nemáte-li rádi maso, vyzkoušejte sójové tofu. Jezte mléčné výrobky a nejlépe zakysané. Sladkosti si odepírat nemusíte, jen je raději nahrazujte sladkým ovocem, které obsahuje stejný podíl cukru.
Zelenina je důležitou složkou potravy. Používejte olivový olej místo živočišného oleje, med místo cukru, mořskou sůl místo klasické soli, pečené brambory místo chipsů. Možná si říkáte čím vás to tu „krmím“, ale zamyslete se nad tím, co jedí ve středomořských státech. Nikdo vás přeci nenutí odepřít si sem tam nějakou tu neřest v podobě moučníku či tyčinky. Zapomeňte i na odepírání v oblasti alkoholu. Toto se však týká spíše vína, neomezujte, ale redukujte. Nepijte najednou několik skleniček vína, raději si dejte jednu skleničku dvakrát či třikrát týdně. Bílé i červené víno podporuje trávení. Zdravě jíst znamená si užívat a ne se trápit.