Jaké jsou výhody nošení čoček a kdy zvolit brýle, radí odborník

Jaké jsou výhody nošení čoček a kdy zvolit brýle, radí odborník

Dvě třetiny české populace trpí problémy se zrakem. Pravděpodobně i proto roste poptávka po kontaktních čočkách nebo alespoň v kombinaci s brýlemi. Jaké výhody skýtají čočky a kdy raději nosit brýle, radí Kristýna Štěbetáková, optometristka společnosti Alensa.

Léto přímo volá po sportovních aktivitách, právě v tomto odvětví ale hrozí zničení dioptrických brýlích, proto jsou vhodnější čočky. „Čočky jsou vhodné při sportech, při nošení slunečních brýlí ať v létě nebo do hor a pro všechny s vysokou dioptrií, jimž vadí těžká váha obruby i s brýlovými čočkami na nose. Rozšiřují zorné pole, tudíž je s nimi i kolikrát lepší orientace v prostoru než s brýlemi,“ říká optometristka Štěbetáková a dodává, že brýle oproti tomu ocení lidé trpící těžkými alergiemi, záněty očí nebo lidé trpící problémy se suchostí očí. Brýle jsou vhodné i pro „náročné“ nositele zrakových „pomůcek“, jelikož dokážou řešit drobné sférické i astigmatické odchylky oproti kontaktním čočkám.“

Čočky jsou praktické, skladné a nikdo neví, že trpíme nedokonalostmi našich očí. Na druhou stranu vyžadují maximální hygienu, vždy perfektně umyté ruce a jsou pro oko po více denním nošení náročnější než brýle. „Fyzická zátěž očí jako otlak, škrábání rohů čočky v oku a další způsobují zejména jednodenní čočky, ale náročné pro oko jsou i vícedenní čočky. Fyzická únava oka přichází občas v obou případech a je vhodné si příležitostně od čoček odpočinout a nahradit je na chvíli brýlemi,“ uvažuje nad výhodami čoček a brýlí odbornice Štěbetáková.

Mezi populární čočky nyní patří např. značka Biofinity a nás zajímalo, proč tomu tak je. „Tyto čočky jsou vysoce propustné pro kyslík (160 Dk/t) a tím jsou i relativně šetrné k oku. Pro jejich vysokou propustnost jsou někdy doporučeny i pro kontinuální používání (přespávání v čočkách), ale toto nošení jen po konzultaci s vyšetřujícím optometristou nebo lékařem. Jsou vyrobeny ze silikon-hydrogelu o obsahu vody 48 %, tudíž by neměly tolik vysušovat oči,“ říká Kristýna Štěbetáková ze společnosti Alensa.

Čočky jsou oblíbenější u žen, a to proto, že jsou zvyklé si „sahat“ do očí, proto je nemají tak citlivé a nasadit čočky jim přijde téměř přirozené. Muži tento proces vnímají přece jen trošku jinak. Svou roli určitě hrají i různá povolání jako např. profesionální řidič, kde je zapotřebí toho nejostřejšího vidění, čehož jsou většinou schopny především brýle. „Mladí lidé preferují více čočky, ať muži nebo ženy, kvůli sportům a slunečním brýlím. Starší generace, cca nad 60 let, má problémy se čtením a najít vhodné kontaktní čočky je občas obtížné. U této generace to vydrží s čočkami více ženy než muži. Ti přejdou k pohodlnějším multifokálním brýlím.“

Už dávno neplatí, že jsou brýle na obtíž, naopak se staly trendy doplňkem, který vyhledávají i lidé, kteří nemají se zrakem žádné potíže.„U brýlí jsou lidé v poslední době více odvážní a už se je nesnaží krýt, ale i poukázat na ně svým designem. Hojně se teď používají i brýlové čočky s úpravou proti modrému světlu z přístrojů, které zvyšuje námahu očí při práci ať už s počítačem nebo telefonem,“ zakončuje svou myšlenku optometristka Kristýna Štěbetáková ze společnosti Alensa.

alensa.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram