Jasný vzkaz

Jasný vzkaz

Andy Warhol: „Domnívám se, že dnes je oblékání formou uměleckého sebevyjádření… Vezměte si Jeana Paula Gaultiera. To, co dělá, je skutečné umění.” 

Myšlenka šatů coby známky společenského statusu je stará jako civilizace sama, ale módní historikové zdůrazňují 80. léta 20. století jako vrchol „siláckého“ oblékání. Když ženy vstoupily do tradičně mužských odvětví, zjistily, že je výhodné oblékat se velitelsky a sebejistě. To vyžadovalo saka s velkými ramenními vycpávkami, zářivé barvy, načesané vlasy, výrazné doplňky a boty se špičkou a ostrým podpatkem. Ženskou módu ovlivňovaly televizní seriály jako Dallas a Dynastie. Ženské postavy v nich byly bohaté a sebejisté, nosily barevné kostýmy ostrých linií, extravagantní šaty a mohutné šperky. Od 90. let začali designéři jako Calvin Klein nebo Giorgio Armani navrhovat pro zaměstnané ženy méně teatrální tyl. Neutrální tóny, kvalitní látky a minimalistický střih vysílaly méně okázalou zprávu o kompetenci a schopnostech.

Giorgio Armani

Luxusní, pohodlné oblečení italského návrháře Giorgia Armaniho je v módě už přes třicet let. Po založení vlastní značky v roce 1976 se zavedl jako tvůrce byznys módy pro obě pohlaví, která je mladistvá a uvolněná, přesto však vyzařuje autoritu a eleganci. Jeho obliba jednoduchosti výrazně ovlivnila současný oděv.

 
   

 

Mísení stylů

Jedním z významných trendů pro zaměstnané ženy byly Armaniho měkké, elegantní linie. Tento komplet z roku 1990 je feminizovaným mužským oděvem, ušitým z luxusních látek v neutrální barvě a v dlouhé, štíhlé siluetě.

 

Sexy kostým

Americká návrhářka Donna Karanová postavila svou značku na oblečení, ve kterém se ženy cítily silně, přitažlivě a pohodlně. Tradiční kostým ze šedého flanelu dostal smyslnou příchuť použitím transparentních vsadek na sukni.   

 

Šarm v byznysu

Návrhář dominikánského původu Oscar de la Renta vnesl do kanceláří romantiku. Šedá flanelová sukně je zkombinovaná s černým sametem a bílým hedvábím a krajkou.   

Odvážné měřítko

Nadměrně velké oblečení k 80. letům patřilo. Francouzský návrhář Claude Montana použil oděv puritánů – známých svou pracovitostí – a upoutal masivními rozměry, které potlačily přirozené tvary. 

   
  

 

Silná v kalhotách

Do muži ovládaného světě politiky zvolila Hillary Clintonová kalhotový kostým pánského střihu s jednou důležitou odlišností: barvou. Její kostýmy jsou výrazné a zářivé a dobře vypadají v televizi.

Vstříc kariéře

Německá značka Jil Sander v 90. letech používala drahé látky a lichotivé střihy pro ženy, které chtěly vypadat profesionálně a cítit se sebejistě. Japonská herečka Tyoko Yonekura propaguje úspěšnou spolupráci Jil Sander a Uniqla. 

   
 
 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram