Je samozřejmé, že se můj styl ztotožňuje s mými návrhy, říká návrhářka Josefína Bakošová

Je samozřejmé, že se můj styl ztotožňuje s mými návrhy, říká návrhářka Josefína Bakošová

Josefína Bakošová navrhuje minimalistickou módu už od roku 2007. Přinášíme vám rozhovor o tom, jak se k navrhování dostala, i o jejím stylu.

Jak jste se rozhodla založit si vlastní módní značku a jak složitý proces to je?

Nejprve jsem otevřela galerii s designem… rozhodnutí to bylo pro mě jednoznačné… jen jsem dlouho nemohla najít vhodný prostor. K módě jsem vždy inklinovala, protože mě bavila. Tak jsem zcela přirozenou cestou přešla od divadelního kostýmu k módě. Proces to byl celkem dlouhý, ale mé kroky na sebe tak nějak logicky navazovaly. Svoji první kolekci jsem ještě společně s Petrou Krčkovou prezentovala na Designbloku 2008.

Jak byste specifikovala styl módy, kterou nabízíte a pro koho je primárně určená?

Jednoduchost, minimalismus, pohodlnost, elegantnost, nadčasovost. Pro všechny, komu je tento styl blízký. 

Co Vás nejvíce inspiruje?

Jak kdy. Někdy je to procházka lesem, někdy noční obloha, ale rozhodně jako největší inspiraci považuji cestování a lidi. Pozorovat jiné kultury, mravy, přístupy lidí k životu a jeho užívání si. Kdykoliv někam vyjedu za hranice, vrátím se plná nadšení, inspirace a velmi pozitivní energie Hodně mě baví navštěvovat galerie, koukat na obrazy - ty jsou také velikým zdrojem inspirace.

Jak vypadá proces vzniku nové kolekce od počátku po uvedení do obchodu?

Tak nejprve jsou to první inspirace, nápady, které si jen tak skicuji do sešitu. Hledám barvy, tvary a nápady. Takže to obnáší kreslení, stříhání, lepení, tvarování… to mě moc baví. V momentě, kdy mám pocit, že kolekce drží jako celek, začneme prototypovat. To co na papíře vypadá nějak, potom z materiálu může vypadat úplně jinak. Takže zkoušení, přešívání, tvarování. Když se to vše povede a jsem spokojená s výslednými modely, můžeme začít šít z konkrétních látek. Poté už jen kolekci nafotit a vypustit!

Kde vybíráte materiály?

To je různé. Mám své dodavatele. S těmi jsem spokojená, a proto si látky objednávám především od nich. Jsou to látky z různých míst Evropy. Především Itálie, Španělska a některé látky - to jsem nejraději - jsou i od nás, z Čech.

Je těžké prorazit na české módní scéně nebo její potenciál stále není využitý naplno?

Ja sama nevím, zda jsem prorazila na českém trhu. Moje práce mě baví, dělám ji s naprostou láskou a vírou. Vše poctivě, bez nějakých kalkulů. Myslím si, že potenciál je tu ještě veliký!

S jak velkým předstihem se tvoří kolekce na danou sezónu?

Já jsem v tomto úplně mimo tabulky. Kolekce se navrhují rok dopředu, to já nedělám. Navrhuji vždy kolekci půl roku předem. Tak mi to zatím vyhovuje a v podmínkách, ve kterých pracuji, to tak stačí.

Jak hodně se Váš osobní styl ztotožňuje s módou, kterou navrhujete?

Ztotožňuje… zcela přirozeně. Považuji to za samozřejmé. 

Čeho byste chtěla v módním průmyslu dosáhnout?

Chtěla bych se módou živit. Abych každý měsíc nemusela řešit, jak to bude. Mým velikým snem je dostat se za hranice a prodávat svoje kolekce nejen u nás. 

Plánujete do budoucnosti nějakou módní událost nebo vlastní přehlídku?

Plánuji… zatím je to teda ještě trochu tajné, ale chystáme přehlídku v naší pobočce v Kotvě. Velmi se na to těším… je to krásný prostor! Pak ještě výstavu na podzim, ale to je taky ještě trochu tajné.

Archiv fotek Josefíny Bakošové

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram