Je Wabi-Sabi nové Hygge?

Je Wabi-Sabi nové Hygge?

Pojďme proniknout do tajemství Wabi-sabi a přesvědčit se, zda jde o nový životní styl, o tzv. nové Hygge.

V posledních letech je dánský životní styl Hygge zmiňován v časopisech, na internetu, vycházejí o něm knihy a plno lidí dokonce podle něho i žije. Jedná se o jakousi radost ze života, který si můžeme zpříjemnit obyčejnými věcmi (dekou, svíčkami, horkou čokoládou atd.), které však prozáří každý náš den svou energií. Zatímco o Hygge už asi slyšel skoro každý z nás, z Japonska se do Evropy dostává filozofický a kulturní směr Wabi-sabi.

Co znamenají slova Wabi-sabi?

Jde o těžko přeložitelné spojení slov, neboť ani sami Japonci nedokážou význam vysvětlit, říkají, že jde o to, ho zažít. Nejlépe se šálkem čaje pod rozkvetlou třešní. Pokud se i přesto budeme snažit o překlad, jde o jakousi pomíjivou krásu, která nás obklopuje. Je důležité přijmout věci nedokonalé, zpomalit a nesnažit se za každou cenu dosáhnout cíle, jde o to především žít svůj život i s jeho slabšími místy, protože právě ty mu dávají jeho jedinečnost.

Wabi-sabi v praxi

Pokud tedy chceme žít podle směru Wabi-sabi, přinesme si ze sklepa starý stůl nebo vázu. Setřeme z těchto věcí prach a nechme na sebe působit jejich přírodní materiál, na kterém se podepsal zub času. Rozbijete-li si hrneček, slepte jeho střepy, a dejte si do něj květinu. Pokaždé, když ji budete zalívat, ucítíte vnitřní štěstí, vyvoláte vzpomínku, a tak vám rozbitý hrneček může přinášet plno pozitivní energie.

Nepodporujme sériovou výrobu

Kupme si raději originální mísu z keramiky, která nebude zcela pravidelná, právě nepravidelnost je jedna ze zásad Wabi-sabi. V životě přeci nejde o to, mít vše přesné a bez chyb, ale naopak naučit se žít v poklidu a vnímat krásu bytí, která je proměnlivá.

Počátek Wabi-sabi

Není divu, že Wabi-sabi má kořeny už v 15. století, už tehdy lidé cítili, že není možné, aby bylo vše dokonalé. Je tedy těžké říci, zda je Wabi-sabi nové Hygge, protože jeho historie je pravděpodobně velmi hluboká, nejedná se tedy o novou módní vlnu, i když nám Evropanům se to tak může zdát.

Srovnání Wabi-sabi a Hygge

Oba tyto životní styly jsou velmi obohacující především pro lidi, kteří jsou zvyklí stále pracovat, být online. Jak říkají zastánci Wabi-sabi, lidé si dnes zvykli fotit jen dokonalé situace a sdílet je se svými přáteli. Tato dokonalost, která je z fotografií patrná, se však neslučuje se šťastným a spokojeným životem, protože je nereálná, je to bohužel jen módní vlna, která dnes diktuje být dokonalý, finančně nezávislý, zajištěný, dobře oblečený a dávat o sobě tyto informace na síť, aby to všichni věděli.

Představme si, že sedíme v trávě, jejíž stébla se ohýbají pod lehkým večerním vánkem a díváme se na západ slunce. Je to jedinečný okamžik, který nám přináší krásné pocity, a je to právě proto, že je jedinečný a tato krása je pomíjivá. Pokud se to odehrává za teplého počasí a my můžeme být venku – je to tip na krásný večer podle Wabi-sabi.

Pokud je však zima, brzy se stmívá a my si vezmeme deku z přírodní bavlny, teplé ponožky, svařené víno, sedneme si do křesla a vychutnáme si krásný pohled na západ slunce za oknem – jde tak o krásný večer podle Hygge.

Je tedy jednoznačné, že se nám oba styly snaží říci jediné. Užívat si krásy života, vnímat ho a mít radost z běžných věcí kolem nás.

pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram