Jemná setkání

Jemná setkání

Minulý týden jsem navštívila velmi zajímavou výstavní instalaci známých módních návrhářů Moniky Drápalové a Pavla Brejchy a jsem velmi ráda, že jsem si ji nenechala ujít.

Galerie Křehký představuje ve společné instalaci dva volné a zároveň velmi osobní projekty. Monika Drápalová malovala, Pavel Brejcha fotografoval, oba však především zkoumali vlastní vztah k oděvu a svůj pohled na současnou módu.

Monika Drápalová je aktuální držitelkou titulu Modní designér a Grand designér roku za kolekce The Free Circle pro Rose&Mary Fashion a Sedm, o kterých jsme již dříve psali.

Pavel Brejcha je designerém oděvů i obuvi, také je spoluzakladatelem značky obuvi Oldschool a působí pod značkou PBL Prague. 
Oba tito návrháři mají společné působení nejen na území ČR, ale i v zahraničí.

“Chtěla jsem se vrátit k mé lásce ke kresbě a malbě, které jsem propadla za dob studií na VŠUP, ale po škole jsem si už na to nenašla čas,” říká Monika Drápalová o velkoformátových obrazech, které realizovala speciálně pro výstavu v galerii Křehký. „ Jde o vyjádření citů a pocitů k lidské figuře, samozřejmě ve spojení s šaty,” dodává.

Pocit, světlo a stín, forma a tělo a jejich nekonečný dialog jsou hlavními prvky instalace, jež nese název Pocit v obrazech, kterou se v galerii Křehký představuje Pavel Brejcha.

„Stěžejním výstupem jsou velkoformátové fotografické kompozice, které zaznamenávají jakési napětí mezi formou a figurou,“ říká k instalaci Pavel Brejcha.

Pět černobílých fotografických kompozic vytištěných na pruzích transparentní látky působí velmi étericky. 
Fotografie prosvěcuje denní světlo a hraje si s jejich obrysy. Hranice bez hranic mezi tělem a oděvem.

Instalace zdánlivě zkoumala přesah mezi oděvem, plošným principem obrazu a objektem. V kolážovitých obrazech se skrývá kresba, malba, oděvní fragmenty a využití textilní draperie.

Emočně hluboká instalace působí velmi osobně a zároveň je pro návštěvníka vizuálně atraktivní.

Výstavu můžete navštívit do 24. 5. v galerii Křehký v Holešovicích.

Zdroj obrázků: Galerie Křehký, mdls.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram