Jóga napomáhá nejen k duševní rovnováze, ale také skvěle působí na vysoký tlak

Jóga napomáhá nejen k duševní rovnováze, ale také skvěle působí na vysoký tlak

V každodenním koloběhu na nás útočí stresové situace ze všech stran. Nestíháme, cítíme se fyzicky slabší, unavení, bez dobré nálady a jsme často podráždění. Jak se tomu ale bránit?

V dnešní době každý potřebuje na chvíli zpomalit, vypnout a zároveň udělat něco pro své tělo. A právě jóga je ideální prostředek pro posílení fyzické i psychické kondice. Jóga vás dokáže zbavit stresu, umožní vám aktivně odpočívat a navíc vám dokáže pomoci i s určitými zdravotními problémy.

Jógu mohou cvičit všichni bez rozdílu věku
V podstatě se jedná o filozofický směr vycházející z hinduismu. Smyslem je odvrácení od vlastního ega a odprostění se od utrpení. V překladu znamená jóga harmonii, rovnováhu, spojení a sjednocení. Tajemství jógy zahrnuje jednotlivé jogínské cviky a polohy tzv. ásany, dechová cvičení tedy pranajámy a také meditaci.

Jóga pomáhá léčit
Procvičováním jogistických ásan a pranajámán je jóga našemu tělu a duši víc než prospěšná. Cvičení a protahování jednotlivých svalů nepůsobí pouze na naši kondici, současně má příznivý dopad na vnitřní orgány, které jsou se svaly nervově spojeny. Ásany podporují mikrocirkulaci a na základě tlaků či tahů působí na orgány, jako jsou žaludek, ledviny, játra a podobně. Dále lze jógovým cvičením řešit jakékoliv svalové disbalance, má pozitivní účinek na některé anomálie páteře, ortopedické problémy, dýchací potíže, alergii a astma.
Podle jogínů vám může cvičení jógy pomoci dokonce u závažnějších zdravotních problémů, například myomu na děloze, cysty na vaječníku nebo psychické labilitě bez jakékoli medikace. Další prokazatelný pozitivní vliv má na srdeční i oční onemocnění a dokonce na roztroušenou sklerózu.

Správný přístup k józe
Cvičení by mělo být plynulé, bez násilí a bolesti. Nikdy necvičte s plným žaludkem, nejdříve hodinu a půl po jídle. Cvičte pravidelně, nejlépe každý den ve stejnou denní dobu.
Prostor, kde provádíte cvičení, by měl být čistý a vyvětraný. Vždy cvičte na podložce nebo koberci. Koncentrujte se pouze na cvičení a pokuste se vypustit veškeré starosti a negativní myšlenky. Stejně tak neprovádějte cviky rychle a bezmyšlenkově, raději provádějte jen jednu polohu s plným soustředěním.

Platí zde ještě jedno důležité pravidlo. Procvičujte ásany a dechová cvičení jen do takové míry, do jaké je to vám a vašemu tělu příjemné. Nic se nemá přehánět. Nikam nespěchejte a nesnažte se zvládnout vše najednou. Cviky bychom měli provádět s důrazem na přesnost provedení, pomalu a uvědomovat si jednotlivé svaly. Můžete cítit tah nebo tlak, ale ucítíte-li bolest, ihned byste měli přestat a uvolnit se. Tělo vám dává najevo, že něco není v pořádku.

Nejžhavější duhy jógy
Nejžhavější novinkou v józe u nás je Nude Yoga neboli nahá jóga. Filozofie tohoto druhu jógy oslavuje chrám našeho těla a její kořeny, sahají tisíce let hluboko do historie. Cvičení bez oblečení navozuje pocit fyzické i psychické svobody. Pomáhá nám znovu ocenit naše tělo a živou energii v každodenním koloběhu.

Další horkou novinkou je bikram jóga. Pozice bikram jógy vychází z tzv. hatha jógy, což se dá přeložit jako fyzická jóga. Od jiných druhů jógy se liší především tím, že se pracuje především s naším tělem, nikoliv s naší myslí a cvičí se v teple. S bikram jógou posilujete imunitní systém, vaše tělo se stává pružnější, pročišťuje se a pročišťuje se i lymfatický systém. Navíc spalujete rychleji tuky a jelikož se při cvičení celý organismus detoxikuje, zlepšuje se i vaše pleť.

 

S jógou dosáhnete duševní rovnováhy, zlepšíte si zdravotní stav, kondici i náladu. A pokud ji budete praktikovat správně a s respektem, úspěch je zaručen.

Zdroj: ona.idnes.cz
Zdroj obrázků: ona.idnes.cz, google.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram