Kapr nejen na Vánoce: sladkovodní ryby jako součást zdravého jídelníčku

Kapr nejen na Vánoce: sladkovodní ryby jako součást zdravého jídelníčku

Blíží se Štědrý den a mnoho domácností si jej neumí představit bez tradiční štědrovečerní večeře - smažený kapr s bramborovým salátem. Večeře sice tradiční, ale nutričně plná prázdných kalorií. Sladkovodní ryby jako takové jsou přitom podle odborníků zdravější než některé ryby mořské.

zdroj: Pexels.com

Zdraví prospěšné

Ryby jsou obecně velmi doporučované při redukčních dietách, při nabírání svalové váhy i v rámci hodnotově vyváženého stravování. Jejich hlavní benefit spočívá ve zdroji základních omega-3 mastných kyselin. Maso obsahuje "zdravé tuky", a tak i ta nejtučnější ryba má mnohdy méně tuku než libové maso. Rybí tuk je navíc velmi zdravá záležitost. Věděly to i naše babičky, které rybím tukem kurýrovaly nejednu nemoc. Obsahuje totiž složky, které napomáhají zdravému fungování mozku a srdci.

Zdroj: Pexels.com

České rybníkářství

Ačkoli je trendem konzumace především mořských ryb, část odborníků tvrdí, že tělu mnohem prospěšnější jsou právě ryby, které plavou v našich vodách. Některé druhy mořských ryb mohou obsahovat větší množství rtuti. Sladkovodní ryby prospívají vašemu zdraví, napomáhají štíhlému pasu a v ČR je pořídíte se zaručenou čerstvostí. Své o tom ví i více než 350 tisíc rekreačních rybářů, které eviduje Český rybářský a Moravský rybářský svaz.

"Sladkovodní ryby jsou fajn, protože jejich maso je snadno stravitelné, obsahuje "zdravé tuky" a nenasycené mastné kyseliny. Jako rybář, který je hrdý na naše rybníkářství můžu říct, že je na špičkové úrovni jak technologické, tak ve šlechtění kapra, ze kterého se stává z výživového hlediska stále kvalitnější ryba. Přesto více než polovina naší produkce míří na export, což je škoda. Lidé by si kvalitní tuzemskou rybu mohli dopřát častěji než na Vánoce," říká vášnivý rybář Libor Marčan z Prostějova.

Zdroj: archiv Móda.cz

Správný chov i prodej

Ryba je ale především také zvíře, a tak není překvapující, že i způsob chovu se skutečně může projevit i na chuti ryby. Například nejznámější český rybář Jakub Vágner minulý týden v rozhovoru pro Český rozhlas kritizoval některé způsoby prodeje vánočních kaprů, kdy jsou kádě přeplněné rybami a není v nich dostatek vody. Tento prodej pak připomíná spíše krvavá jatka. Spousta lidí si však neuvědomuje, že sladkovodní ryby jsou k dostání po celý rok. Přímo na sádkách, od soukromých chovatelů, ve vaší oblíbené rybárně nebo od specializovaných prodejců, kteří vědí, ze kterého rybníka jejich ryby pocházejí. V Česku fungují i specializované e-shopy.

Zdroj: archiv Móda.cz

Malá poptávka i odrazující kosti

Podle statistik ale Češi sladkovodním rybám příliš neholdují. Odrazují je především náročné zpracování a množství kostí. Lehkou záležitostí není ani úprava v kuchyni, každá ryba vyžaduje trochu odlišnou úpravu, aby na vašem talíři vynikla. Nízká je i poptávka v restauracích, které sladkovodní ryby často neumějí správně připravovat, volí levnější variantu dovezených rybích produktů, a také nechtějí riskovat kolísavou poptávku českého strávníka. Gurmáni však ocení delikátní chuť našich českých ryb, jako je candát, štika, sumec, okoun, lín a další, které nevidí na stole každý den.

Zdroj: archiv Móda.cz

Sladkovodním rybám se tedy rozhodně nevyhýbejte. Zdravotní benefity, chuť a čerstvost převáží veškerá negativa. Ryby bychom měli údajně jíst dvakrát týdně, a tak není lepšího předsevzetí do nového roku. A začít můžete už štědrovečerní večeří. Přejeme dobrou chuť!

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram