Kolekce Alexander McQueen je inspirována velšským kiltem

Kolekce Alexander McQueen je inspirována velšským kiltem

Kolekce, kde hlavní roli hraje žena, tak by se dala popsat podzimní a zimní kolekce Alexander McQueen, kterou představila v podobě přehlídky na týdnu módy v Paříži hlavní návrhářka a kreativní ředitelka značky Sarah Burton.

From zero to hero

Sarah Burton ve své nejnovější kolekci chtěla podle svých slov zdůraznit především duši ženy a heroičnost jejího osudu. Sama se totiž v módní branži cítí jako hrdinka, což bezesporu je, protože prosadit se v dnešní době, zvláště v tak známé značce, jako je Alexander McQueen, není rozhodně jednoduchá záležitost.

Wrexhamský kilt

A kde jinde hledat více hrdinů a heroických událostí než v keltské historii, kde začala svou inspiraci hledat i Sarah Burton. Tu našla při své poslední návštěvě krásného města Cardiff, hlavním městě Walesu, kde navštívila i historické národní muzeum sv. Faganse, kde se jí podařilo spatřit jeden z nejvzácnějších exponátů tohoto muzea tzv. wrexhamský kilt. Wrexhamský kilt byl vytvořen někdy mezi lety 1842-1852 armádním krejčím Jamesem Williamsem. Unikátní kilt je zdoben výjevem z Bible, ve kterém Adam pojmenovává zvířata, Jonáše s velrybou, Noemovu archu, hrdličku s olivovou větvičkou v zobáku a Kaina a Abela. Jeden ze vzorů také připomíná systém viaduktů, který byl vynalezen ve starověkém Římě. Unikátní je i materiál, ze kterého je kilt vyroben. Na výrobu použil William recyklovanou bavlnu z již vyrobených kusů oblečení. Celkově kilt obsahuje přes 4 000 kusů oblečení. Jamese Williamse, tak můžeme hrdě nazvat průkopníkem udržitelné módy!

Barvy a materiál starých Keltů

A tak i Sarah Burton vzala některé látky ze svých předchozích kolekcí a přetvořila je v tuto novou kolekci. Dále se inspirovala i ve skládání geometrických obrazců a barevné kompozice hnědé, černé, bílé, béžové a červené. Pomocí volánů, organzy a tylu pak kolekce volně přechází do Viktoriánské doby, kterou datujeme až do roku 1901. I tato doba byla z hlediska britské historie plna hrdinských činů.

Červená barva Walesu

Keltové se objevovali na přehlídce a v kolekci i ve smyslu zvoleného materiálu - kůže. Tento materiál je sice mezi návrháři velmi oblíbený, ne každý s ním však umí to, co se povedlo Sarah Burton. Ta se totiž nezalekla experimentování a vytvořila z kůže v podobném designu i několik plus-sized modelů, které překvapivě dávaly smysl a vypadaly famózně. Velšským tradicím zase lichotila všude přítomná červená, která je tradiční velšskou barvu. Červená byla zakomponována i do účesu některých modelek, které měly přes vlasy přetaženou červenou síťku.

Keltské spony i další doplňky

Sarah Burton se dotkla i tradičních velšských spon, které byly v kolekci příjemným zpestřením, ale z hlediska módy zatím nenaplňují potenciál módního trendu. V kolekci Alexander McQueen byly tyto spony vyřezány tradičně z jednoho kousku dřeva s mytickými motivy. Spona doplňovala některé šaty a kabáty.

foto: Vogue, Filippo Fior / Gorunway.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram