Kolekce plavek a šatů spojená se sebeláskou a pozitivním pohledem na své tělo

Kolekce plavek a šatů spojená se sebeláskou a pozitivním pohledem na své tělo

To, jak nás hodnotí druzí, ovlivňuje i náš pohled na sebe samu. „Body positivity“ neboli pozitivní pohled na sebe a své tělo je velmi důležité, často však ženami nepřijatelné. Pojďme to letos v létě změnit, mít se ráda na tisíc procent, a to i přes veškeré „nedostatky“, které na sobě vidíme.

foto: se svolením H&M

Možná už také pokukujete po plavkách, které by se vám letos v létě hodily. Možná raději sledujete jednodílné trendy nebo tankiny než klasické bikiny. Nám se líbí myšlenka značky H&M, která přináší kolekci ještě více udržitelnou než kdy dříve, a navíc ve smyslu naprosté a přirozené sebelásky.

Často nejde jenom o to, jak vnímáme své tělo, ale také o diverzitu a integritu. Ovlivňuje nás názor okolí, náš život, pocity i naše sebevědomí. A jelikož je tohle téma v mnohém stále velké tabu, zeptali jsme se na názor několika žen z naší redakce stejně jako na názor odborníka, psycholožky Kateřiny Pavlíkové, která se aktuálně věnuje zejména individuálnímu a týmovému koučování.

foto: se svolením H&M

„Do poradny nám nejčastěji psaly ženy, které řešily problémy v partnerských vztazích. Ale problémy v partnerství byly ve většině případů jen důsledek problémů se sebe-vědomím, sebe-přijetím, sebe-důvěrou, sebe-jistotou. Od svého okolí často slýchaly radu „Musíš být prostě svá“. Svá. To je jistě užitečné, ale velmi obtížné, pokud nevíte, jak to „svá“ vypadá. Svá můžu být, když si uvědomuji, kdo jsem a kam v životě mířím. Svá můžu být, když si věřím, přijímám sebe a vědomě si nelžu. Svá můžu být, když vím, co jsou mé přednosti i nedostatky. A právě oblečení může být zajímavý způsob, jak se o sobě něco dozvědět, jak se utvářet, jak posilovat vlastní já.  Oblečení jako taková sebepoznávací technika,“ říká psycholožka Kateřina Pavlíková a dále radí praktickou techniku k posílení sebevědomí.

foto: se svolením H&M

Hrdinka z románu - sebekoučovací technika k posílení sebevědomí. Představte si, že čtete román a hlavní hrdinka je oblečená, jako jste dnes vy. Má vše přesně stejné. Jak byste tuto hrdinku popsala? Dokážete vyjmenovat třeba 10 kladných vlastností této hlavní postavy, které jsou odrazem jejího oblečení, zkrátka toho, co má na sobě? A pokud je 10 hodně, tak klidně 5. Dobře. A teď se si vyberte ze seznamu, které vlastnosti byste chtěla mít a rozvíjet? Co máte s hrdinkou společné? Které kladné vlastnosti máte stejné? Napište si je a zkuste je u sebe vnímat. Proč jsou právě tyto vlastnosti pro vás důležité? Každý den si udělejte takový malý odečet, třeba před spaním, jak se tyto kladné vlastnosti projevily? Můžete k nim nějakou další přidat? Zkuste vydržet třeba měsíc a možná se vám nebude chtít přestat. A nezapomínejte se za vaše úsilí pochválit,“ zakončuje myšlenku psycholožka Kateřina Pavlíková.

foto: se svolením H&M

Vnímat se s upřímnou sebeláskou a se vším, co k tomu patří, se snaží i naše redaktorka Renáta Holcová: „Pohled na mé tělo a především postavu se v průběhu mého života mění. Ačkoli se snažím pohybovat ve šlépějích hnutí sebelásky a body-positivity, byla bych však neupřímná, kdybych tvrdila, že na tom, jak vnímám sebe a svou postavu, nenese svůj podíl i mé okolí. A to je bohužel nejčastější záminka pro to, abych o sobě začala pochybovat. Každopádně vím, že péče o své tělo i postavu je pouze mou zodpovědností, a to mi dovoluje se dívat na téma sebelásky s určitým nadhledem a sebereflexí."

foto: se svolením H&M

„Každá žena nebo dívka zná ten pocit, kdy pochybuje o svém vlastním těle a je to naprosto normální. Máme to všechny, ať už kvůli dospívaní, těhotenství, stárnutí nebo nehezkým komentářům od ostatních. Nejdůležitější věc je, jak své tělo vnímáte vy. Pokud nejste spokojené, tak to zkuste změnit, jak správným jídelníčkem i pohybem, tak především nastavením své mysli. Tělo ženy se během života několikrát změní a v tom je za mě ta pravá krása a síla, na kterou se musíme všechny zaměřit," radí naše redaktorka Monika Holema.

foto: se svolením H&M

Na otázku body-positivity upřímně odpověděla i  Petra Ž.: „Jak jsem začala mít ráda své tělo? Cesta to byla dlouhá, ale konečně jsem pochopila, že mám mít své tělo ráda, takové jaké je. V 18 letech jsem si prošla bulimií. Ano myslela jsem si, že když budu štíhlá, hubenější než jsem byla, vše bude jednodušší, ale nestalo se tak. Naopak, byla jsem unavená, nervózní, podrážděná a vlastně nepříjemná sama sobě. Když se podívám zpět na toto období, nejsem na sebe pyšná... Z této nemoci mi pomohla Mgr. Lada Kohoutová. Nyní jsem taková, jaká jsem a jídlo neřeším. Poslouchám své tělo, samo si řekne, co je potřeba. Mám se ráda se všemi nedostatky. Každá jsme krásná."

foto: se svolením H&M

Není snadné přijmout se se vším všudy a je přirozené pochybovat, na druhou stranu je potřeba na sobě pracovat. A to můžete například s novými kousky z kolekce H&M. Jejich cílem je totiž změnit to, jak se ženy cítí ve svém těle a posílit jejich sebevědomí. Kolekce zachycuje neobyčejnou ženskou sílu, nabízí odvážné siluety zvýrazňující smyslné křivky, které jsou oslavou všech typů ženského těla.

Kousky z kolekce jsou vyrobeny z recyklovaného polyesteru z textilního odpadu a z recyklovaných lahví. Velikosti se pohybují od 34 do 46 na prodejnách, online je to dokonce do velikosti 50. Kolekce, která kromě plavek nabízí i další letní kousky – šaty, sukně, topy či saka, bude k dispozici od začátku června v prodejnách i online na hm.com.

foto: se svolením H&M

"Jsme moc rádi, že tato nová kolekce plavek je kromě pozitivního pohledu na svoje tělo také zaměřená i na udržitelnost. Je to zatím naše nejudržitelnější kolekce plavek. Všechny kousky jsou vyrobeny z nejméně 85% z recyklovaného polyesteru,“ říká Slávka Barnová, Head of Communication H&M ČR.

Film k této kampani byl natočený v L. A. a představuje ženy, které denně čelí kritice veřejnosti. Hlavní tváří je modelka Paloma Elsesser, která je známá pro svoje ženské křivky a plnější postavu. Ta uniká kritickým pohledům okolí a potápí se pod mořskou hladinu. Tam nachází konečně vytouženou sílu a klid. Přidávají se k ní i další známé tváře - Nouri Hassan, Bintou Sillah, Yumi Nu, Shawn Lakin a Tani Gunn. Hudba ve videu je píseň Enjoy the Silence od kapely Depeche Mode.