Kouzlo japonského stylu opanovalo kolekci Alexander McQueen S/S 2015

Kouzlo japonského stylu opanovalo kolekci Alexander McQueen S/S 2015

Přední návrhářka značky Alexander McQueen Sarah Burton opět podlehla kouzlu Japonska, které je jejímu srdci tak blízké a vytvořila dámskou kolekci ve stylu moderní gejši.

Éterické orchideje britského umělce Marca Quinna, jedna ztělesňující muže a druhá ženu, se rozzářily na Pařížském Fashion Weeku při představení kolekce Alexander McQueen Jaro/Léto 2015.

Obrovské odlitky z bronzu tvořily nádherný kontrast květinové jemnosti na černém pozadí, perfektní úvod nové kolekce Sarah Burton.

Po mole přichází první modely a všem je jasné, kde vzala návrhářka inspiraci. Ve své cenné sbírce starých kimon, kterou si před lety přivezla z Japonska. Na rovných střizích v monochromní černé ožívají růžové chryzantémy a s nimi přichází nová éra geometrie, která se prolíná celou kolekcí.

Tradiční japonské umění a řemeslo se odráží v každém modelu. Růžová přechází do červené, výrazné ornamenty zdobí šaty s kimonovými rukávy i široké nohavice kalhot.

Další kontrast čistě geometrických linií tvoří bílá a černá. Nesmrtelná kombinace, která perfektně vynikla právě na košilových šatech z japonského hedvábí a zajímavě řešených úzkých šatech s hedvábnými květy vpletenými do tkaniny.

Vykládání hadí kůží a popruhy přes poprsí a hrudník tvoří jakýsi korzet. To je prvek prolínající se celou kolekcí, který dává šatům určitý nádech divoké krásy a který hnízdí v temném srdci McQueen. Kožené kabáty, saka i šaty nezdobí obyčejné potisky, ale skutečně obrazce tvořené intarzií z hadí kůže.

Jako klícka objímá hadí kůže i večerní šaty pokryté lístky třešňových květů z růžové a bílé organzy. Jen volné šaty plné volánků vytvářející efekt tekoucího šifonu nejsou zkroceny koženým korzetem.


Třešničkou na dortu celé kolekce se staly vysoké boty na zakřivené platformě. Maximálně originální, exotické a neuvěřitelně ženské.

Zdroj: style.com, theguardian.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram