Kultovní Nike série - příběh jejich úspěchu

Kultovní Nike série - příběh jejich úspěchu

Dnes už je vlastní snad každý správný nadšenec módy. Nosíme je k různým outfitům, k džínům, k sukním, kraťasům. Řeč je o kultovních teniskách Nike. Přečtěte si pár příběhů, které stojí za úspěchy některých modelových řad.

Air Max – boty, které nosí Obama, Lilly Allen i Beyoncé

Tak např. u tenisek Nike Air Max na začátku ve firmě panovaly pochybnosti, zda se bota s „dírou“ v podrážce bude vůbec prodávat. Nakonec se však Air Max staly nejlépe vydělávajícím modelem v historii Nike. Inspirací pro tuto původně běžeckou botu byl interiér pařížského Le Centre Georges Pompidou. Vzduchový polštářek v podrážce byl vynalezen bývalým leteckým inženýrem NASA.

Air Jordan – kdysi nejdražší basketbalové boty na trhu

Air Jordan vznikly ve spolupráci s Michaelem Jordanem, který původně plánoval podepsat smlouvu s firmou Adidas, ale Nike Jordana přesvědčil nabídkou podílů ze zisku. A dobře udělal. Rada Air Jordan se prakticky okamžitě proměnila na luxusní zboží a to i mimo hřiště. Mnohé barevné kombinace se vyprodaly hned v den uvedení na trh a páry podepsané samotným Michaelem se dnes prodávají až za téměř 2,5 milionu korun.

Huarache – revoluční futuristické tenisky, které se skoro nedostaly do prodeje

Víte, co znamená Huarache? Jedná se o odvozeninu z domorodého jazyka obyvatelů Mexika a znamená sandál. Boty byly totiž inspirovány indiánskými sandály a botami na vodní lyžování. Tento model byl revoluční v tom, že jako první v historii Nike neobsahoval kultovní fajfku. Kvůli futuristickému vzhledu se zpočátku komerční úspěch Huarache vyhýbal, takže se ani nezačalo s masovou výrobou.

Více zajímavostí k těmto i jiným sériím Nike najdete zde

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram