Le Parfum de la maison – vůně s dobrým zvukem a dokonalostí chyb

Le Parfum de la maison – vůně s dobrým zvukem a dokonalostí chyb

Hermès posouvá svou fantazii dál a přichází s novým světem, jímž jsou vůně pro váš domov.

Je těžké v několika málo slovech vykreslit příběh nového světa parfémů do vašeho domova, je potřeba jej zažít.

Dívat se, sahat, přivonět. Unikat. Jako iluze, která stoupá zpoza složeného papíru nebo keramického objektu. Le Parfum de la maison na sebe bere podobu živoucího snu. Materiály a vůně spojené s různými formami a barvami vdechly život nové kolekci vonných objektů. Smyslové šepoty pronikají našimi soukromými prostory. Tuto konverzaci mezi vzduchem a hmotou zkomponovali svýma čtyřma rukama dva umělci. Ve svém umění tak propojili řemeslnou zručnost parfuméra s prostorem domova. Fantaskní svět parfuméra se spojil s tím návrhářovým: nos Céline Elleny s okem Guillauma Bardeta. Aby dva řemeslníci naplnili společnou vizi, přispěl každý svým vlastním způsobem ke zdokonalení nejhlubší podstaty našich interiérů.

Vůně s dobrým zvukem
Aby tomuto tvůrčímu světu dodal specifický tón, vybral Jean-Claude Ellena pro tento úkol svou dceru Céline Ellenu, které předal svůj zápal pro psaní a vůně. Céline Ellena, kterou už od útlého věku fascinoval jazyk surových materiálů, uplynulých dvacet let sepisovala vonné receptury jako by šlo o příběhy. „Když přemýšlím o domovu, zamýšlím se nad architekturou, prostory, zvukem, vnitřkem i vnějškem. Představuji si lidi, kteří žijí mezi těmito stěnami a jejich přátele, kteří tudy procházejí… Domov je místo prosycené emocemi. Přebývají v něm myšlenky jeho obyvatel, jejich vzpomínky, záměry i tajemství.“

Dokonalost chyb
V módním domě Hermès mají objekty duši a jasný důvod své existence. Každý přestál zkoušku času a nese v sobě část historie. Ve stejném smyslu jsou také ztělesněním dovednosti řemeslníka a designéra, kteří ho vytvořili. Pro tento projekt značka Hermès vybrala Guillauma Bardeta. Jde o designéra s vášní pro autentické materiály, který se nebojí svým výtvorům propůjčovat jistou křehkost. Pro svůj první výpad do světa vůní se designér rozhodl probádat neobvyklé sepětí existující mezi realitou objektu a prchavou harmonií. Vysnil si tyto objekty jakožto posly vůní. Parfémy, ty prchavé sny, jsou v nich spoutány dřív, než mohou uniknout do jiných prostorů. „Prozkoumal jsem několik různých cest,“ vysvětluje. „Potom jsem se vrátil k samotné podstatě věcí: jejich formám, z papíru a z keramiky, ve kterých je určitá křehkost a nezpochybnitelný charakter.“ Autor zdůraznil sílu detailů a věnoval pozornost i „dokonalosti chyb“, tedy jemnosti přehybu nebo textuře keramiky, která připomíná papír. Právě to propůjčuje každému modelu jistou dávku jedinečnosti.

 

Kolekce
Kolekci tvoří pět vůní, pět živoucích snů, ke kterým se pojí pět příběhů a pět barev: DES PAS SUR LA NEIGE (odstín taupe), TEMPS DE PLUIE (odstín celadon), FENÊTRE OUVERTE (odstín lagoon), CHAMP LIBRE (odstín sulphur), À CHEVAL! (odstín pumpkin). Tyto sny v sobě nesou tři rodiny vonných objektů: papírový origami kůň, keramický oblázek a miska se svíčkou. Origami kůň je diskrétním společníkem na cesty. Kapesní skulptura oblázku je perfektní na stůl. Miska se svíčkou, která je k dispozici ve třech velikostech, si pohrává s protiklady matu a laku.

Zdroj: Hermés

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram